Pojačana kontrola hrane pred praznike

U vreme nastupajućih vaskršnjih praznika, a usled povećanog prometa hrane životinjskog porekla, veterinarski inspektori Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sprovodiće vanredne kontrole svih mesta na kojima je u prometu hrana životinjskog porekla.

Kontrola će se vršiti u 25 okruga Srbije, sa posebnom pažnjom na mesta na kojima se u praznične dane očekuje veća ponuda, a i potražnja, kažu iz Uprave za veterinu.

Što se tiče jaja, koja se prodaju u objektima za promet na malo i zelenim pijacama, veterinarska inspekcija kontrolisaće poreklo, sprovođenje dijagnostičkih ispitivanja jaja, parametara bezbednosti hrane, uslove čuvanja, skladištenja i izlaganja prodaji, rokove upotrebe, kao i deklarisanje.

Iz Uprave za veterinu dodaju da je, za vreme 1.200 redovnih i vanrednih inspekcija tokom prvog tromesečja 2018. godine u objektima za promet na malo koji su rizični, utvrđeno 262 neusaglašenosti, doneto 257 rešenja za njihovo otklanjanje, kao i da je  podneto 119 prijava nadležnim prekršajnim sudovima zbog kršenja odredbi Zakona o bezbednosti hrane.

U tom periodu je, zbog nebezbednosti hrane za potrošače, iz prometa isključeno i neškodljivo uništeno 1.345 kilograma mesa i proizvoda od mesa, 706 litara mleka i proizvoda od mleka, 11.199 kilograma ribe i proizvoda od ribe i 460 jaja i proizvoda od jaja.

Iz uprave apeluju na potrošače da hranu kupuju na mestima koja su za to registrovana.

Izvor: Tanjug

PODELI
Pravila komentarisanja:

Portal nsuzivo.rs zadržava pravo izbora, brisanja ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže uvrede, pretnje drugim licima, vulgarno izražavanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala nsuzivo.rs, već isključivo stavove samih autora.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Komentari:

1 Komentar u "Pojačana kontrola hrane pred praznike"

najnoviji najstariji najviše glasova
Ivana

Na Hilandaru se nikada ne jedu ni meso, ni mleko, ni jaja!
Za one koji se pitaju zašto, evo odgovora:
“I još reče Bog: evo, dao sam vam sve bilje što nosi sjeme po svoj zemlji, i sva drveta rodna koja nose sjeme; to će vam biti za hranu.” –
BIBLIJA ILI SVETO PISMO
Prva knjiga Mojsijeva – 1. glava 29
https://www.youtube.com/embed/t0FRfwF9G5A