Da li ste čuli za vabi-sabi?

Koncept, estetika i pogled na svet. Jednostavan način života koji se ogleda u traženju lepote u nesavršenosti. što je u današnjem društvu sve teže.

Vabi- sabi (wabi-sabi) se može prevesti kao sirov, nedovršen namerno ili slučajno. To je tradicionalni japanski način gledanja na lepotu. Takođe odražava i težnju ka jednostavnijem životu i oslobađanju od materijalnog.

Vabi- sabi se najčešće koristi u umetnosti (ikebana, zen bašte, japanska poezija) i dekoraciji domova i vrtova. Svi predmeti koji se koriste u vabi sabi tehnici uređenja doma treba da budu što jednostavniji i rustičniji. Posuđe treba da bude u zemljanim bojama i bojama prirode, vrlo jednostavnih oblika. Jedno od “pravila” je asimetričnost. Ne treba sve biti pod određenim uglom, osvrnite se oko sebe u prirodi ništa nije simetrično.

Drveni podovi, smirujuće boje poput zelene, bež ili plave, goli obojeni zidovi i veliki prozori pomoći će da napravite odgovarajuću atmosferu vabi- sabi enterijera. Izbegavajte jarke boje, šarenilo, jako svetlo, svetlucave predmete i sjajne površine jer odvlače pažnju.

Posvećujte pažnju malom broju stvari koje su vam važne. Vodite se principom manje je više. Svaki detalj treba imati svrhu, ne samo praktičnu i korisnu već i takvu da može podstaći određeno emotivno stanje. U Vašem domu bi se trebale ogledati Vaše misli, interakcija i aktivnost. Raščišćavanje nereda koji se nagomilao može biti bolan i izazovan proces, ali kada u tome uspete, oslobodili ste proces da istinski cenite posebne predmete koje ste sačuvali i da uživate u njima. A kada kupujete nešto novo za svoj dom, budite sigurni da ste mudro izabrali, budite strpljivi i pričekajte pravu stvar.

PODELI
Pravila komentarisanja:

Portal nsuzivo.rs zadržava pravo izbora, brisanja ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže uvrede, pretnje drugim licima, vulgarno izražavanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala nsuzivo.rs, već isključivo stavove samih autora.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Komentari:

Budite prvi koji će komentarisati vest!