Koji su čajevi sigurni za trudnice?

       
Foto: PLOS Blogs

Trudnice bi trebalo da piju od osam do dvanaest čaša vode dnevno. Takođe, trebalo  bi da izbegavaju kofein, jer on kao diuretik podstiče pojačano mokrenje i može dovesti do dehidracije.

Mnogi pobornici alternativnih metoda lečenja smatraju da je ispijanje određenih vrsta biljnih čajeva izvrstan način za održavanje zdravlja trudnice i ploda za vreme trudnoće.

Biljni čajevi često su dodatan izvor hranjivih stvari kao što su kalcijum, magnezijum i gvožđe. Međutim, zbog nedostatka naučnih istraživanja, lekari preporučuju oprez pri odabiru čajeva.

Biljni čajevi su oni koji se proizvode iz korenja biljaka, od bobičastog voća, cveća, semenki i listova različitih biljaka koje nisu čaj.

ČAJ OD ĐUMBIRA- Ovaj čaj je prijatelj trudničkog stomaka. On nije samo dobar za trudnice, već pomaže i kod niza različitih prehlada i upala grla. Đumbir je vrlo korisna namirnica u trudnoći jer stimuliše probavu i ublažuje osećaj mučninu. To ga čini savršenim pićem za majke koje pate od jutarnje mučnine.

ČAJ OD LISTA MALINE- Vrlo se često preporučuje trudnicama i drugim ženama zbog svog pozitivnog delovanja na matericu. Ovaj čaj je bogat magnezijumom, kalijumom, B-vitaminima i gvožđem.

ČAJ OD BRUSNICE- Brusnica ne ne sme koristiti kao zamena za odgovarajuću medicinsku negu, ali brojna istraživanja pokazala su da ona može sprečiti infekcije urinarnog trakta.

ČAJ OD MATIČNJAKA- Čaj od matičnjaka ima smirujući učinak i pomaže u slučajevima razdražljivosti, nesanice i anksioznosti. Tako može pomoći u slučajevima mučnine i povraćanja tokom trudnoće.

ČAJ OD KAMILICE-  S obzirom na visoke količine kalcijuma i magnezijuma, čaj od kamilice takođe pomaže kod nesanice i upala zglobova.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: