Loša ishrana kod tinejdžerki povećava rizik od raka dojke u starijoj dobi

Istraživači su otkrili vezu između nezdrave ishrane u tinejdžerskoj dobi i povećanog rizika od raka dojke u kasnijem životu kod žena.

Prethodne studije pokazale su da ishrana u kojoj manjka povrća, a preovladava šećer i ugljeni hirati, crveno i prerađeno meso, dovodi do hroničnih upala u organizmu, koje mogu dovesti do pojave kancera.

Najnovija studija pokazala je da ovakav način ishrane kod tinejdžerki povećava rizik od kancera dojke i to za 41%, dok je taj procenat 35% veći kada se poredi zdrava i izbalansirana ishrana.

Stoga stručnjaci savetuju da se o zdravoj ishrani treba razmišljati od najranijeg doba, te da se posledice prerađene i nezdrave hrane očitavaju na i u telu u kasnijem periodu života.

 

PODELI
Pravila komentarisanja:

Portal nsuzivo.rs zadržava pravo izbora, brisanja ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže uvrede, pretnje drugim licima, vulgarno izražavanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala nsuzivo.rs, već isključivo stavove samih autora.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Komentari: