Popularno se koristi u italijanskoj kuhinji, a najčešće se dodaje u salate jer pojačava ukus.
Rukola (lat. Eruca vesicaria) je višegodišnje povrće koje, osim što je dragocena namirnica u kulinarstvu, na različite načine doprinosi našem zdravlju. Kao jestiva biljka uzgaja se na Mediteranu još od rimskog doba.
Konzumacija rukule može poboljšati zdravlje na brojne načine:
- Snižava krvni pritisak- 100 g rukole sadrži više od 250 ml nitrata koji doprinosi snižavanju pritiska.
- Doprinosi prevenciji karcinoma- kupusasto povrće (kao što je rukula) sadrži sulforafan za koji se smatra da pomaže u prevenciji i borbi protiv karcinoma.
- Prevencija za osteoporozu- dovoljne količine vitamina K poboljšava apsorpciju kalcijuma i doprinosi zdravlju kostiju.
- Doprinosi zdravlju očiju- hrana bogata vitaminom A i K doprinosi zdravlju očiju i štiti ih od bolesti.
Rukolu je najbolje posaditi u proleće, po mogućnosti u bašti gde može dobijati dovoljno sunca. Ona voli zemlju koja ima dobro navodnjavanje, a potrebna su joj barem 3 sata sunca dnevno.
Autor: nsuzivo.rs