Претрага
Претрага
Close this search box.

Filmska životna priča jedne od najlepših jugoslovenskih glumica- od izgnanstva do svetske slave

Foto: Profimedia/Alamy

Jedna od najdivnijih glumica na prostoru bivše Jugoslavije Mira Furlan preminula je u 66. godini života u Los Anđelesu. Njen život obeležili su usponi i padova od rođenja u Hrvatskoj do filmskog platna u Americi.

Mira je rođena 7. septembra 1955. godine u Zagrebu. Odrasla je u veoma obrazovanoj porodici, njen otac Ivan bio je istaknuti naučnik, dok je majka po profesiji bila profesorka francuskog jezika i jugoslavistike. Njenom putu do uspeha prethodio je niz nesrećnih događaja. Majka joj je preminula od raka kada je glumica imala samo 16 godina, što je za nju bio pretežak udarac, zbog specifičnog odnosa koji su imale. Sa 22 godine diplomirala je na “Akademiji za kazalište i film”. Odmah nakon završenog fakulteta ostvarila je nekoliko poznatih pozorišnih uloga za koje je i nagrađena. Nekadašnja je članica Hrvatskog narodnog kazališta igrala u mnogim filmovima. Jedan od njih je bio i “Otac na službenom putu” (1985) Emira Kusturice, koji je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu. Osamdesetih godina kratko je nastupala za rok grupu La Cinema. Mira Furlan važila je za seks simbol i filmovi u kojima je glumila gledali su se bez treptanja. Jedan od tih filmova jeste i “Lepota poroka”.

Ljubav koja je pobedila daljinu, ratnu politiku odvela ih je hiljadama kilometara daleko od kuće.

Svog supruga Gorana Gajića upoznala je 1986. godine, nakon čega su ubržo započeli ljubavnu vezu, koja je opstala bez obzira na udaljenost i relaciju Beograd-Zagreb. Početkom devedesetih, u vreme političkih pritisaka i etničke tenzije zbog krize u kojoj se nalazila SFR Jugoslavija, Mira Furlan je bila meta predrasuda i pretežno negativnih komentara zbog veze sa Goranom. Zbog braka sa Srbinom usledio je otkaz u “Kazalištu”, oduzet joj je stan koji je nasledila od bake, a dnevno je dobijala oko 50 pretnji smrću zbog čega je često posećivala psihijatra. Zbog stalnog pritiska par se preselio u Beograd odakle su krajem 1991. godine emigrirali u Ameriku. U Njujorku su bili prinuđeni da rade više poslova kako bi preživeli. Glumica je u početku radila kao konobarica i prodavačica, ali je veoma brzo uspela da nastavi sa glumom.

U Los Anđelesu 1998. godine je snimila muzički album pod naslovom Songs From Movies That Have Never Been Made. Ostvarila je i više zapaženih uloga među kojima je uloga Delen u televizijskoj naučno fantastičnoj seriji “Babilon 5” i Danijele Ruso u ABC-ovoj televizijskoj seriji “Izgubljeni” (Lost), Marlind Šilds u seriji “Noćni istraživač” (Night Stalker).

Jedanaest godina od kad je napustila svoju zemlju 2002. godine posetila je Hrvatsku, kada je glumila glavnu ulogu u predstavi koju je režirao Rade Šerbedžija. Tokom ove posete uspela je da povrati stan koji je nasledila od bake. Po povratku na prostore bivše Jugoslavije glumila je i u srpskim filmovima i serijama, a najviše se ističu uloge u filmu “Turneja” i seriji “Vratiće se rode”. Nakon poseta Hrvatskoj i Srbiji vraćala se svom životu u Americi. Povremeno je pisala kolumnu za splitski magazin Feral Tribune.

Mira Furlan iza sebe je ostavila supruga Gorana sa kojim je bila 22. godine u braku i sina Marka Lava.

Autor: Mirjana Mažić

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti