Претрага
Претрага
Close this search box.

Prijavljivanje za novi paket pomoći građanima počinje u aprilu

Ministar finansija Siniša Mali kaže za RTS da će prijavljivanje za novi paket pomoći građanima početi u aprilu.

Kao ističe Mali, paket ekonomskih mera predviđa da svi punoletni građani do kraja godine dobiju po 60 evra, a penzioneri po 110 evra. Celokupni paket koji uključuje i privredu sada iznosi 235 milijardi dinara, ako budu uključena i velika preduzeća stići će se do sume od 250 milijardi.

– Mi ćemo tokom ove godine u dve rate isplatiti ukupno 60 evra, prvih 30 evra sledi u maju, drugih 30 evra u novembru, pri čemu će naši najstariji sugrađani dobiti dodatnih 50 evra u septembru – naveo je Mali.

Najavio je da će prijavljivanje početi u aprilu, a način će biti isti kao i prošle godine.

– Ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra. Nije potrebno da se prijavljuje dva puta – objasnio je ministar.

– Naši najstariji sugrađani dobiće dodatnih 50 evra, ukupno 110 evra pomoći za one za koje smatramo da su i najugroženiji – istakao je Mali.

Paket mera usmeren i na privredu 

Naglasio je da je jedan deo ekonomskog paketa usmeren na privredu.

– Ići ćemo sa tri puta po 50 odsto minimalne zarade za sva mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnike. Jedina nedoumica je za velika preduzeća, radimo na analizama, koliko ima preduzeća i da li i njih da uključimo u 50 odsto minimalne zarade. Da vidimo koliko su bili ugroženi, koliko imaju pad performansi, koliko zaposlenih imaju i da donesemo ispravnu odluku ima li smisla i na koji način njima pomoći – rekao je Mali za RTS.

Ističe da ova pomoć pokriva mart, april i maj. – Isplata sledi u aprilu za mart i naredna dva meseca – rekao je Mali.

Pored toga, navodi, biće i sektorske pomoći za one za koje su istraživanja pokazala da su najugroženiji – to su auto-prevoznici.

– Njima ćemo u periodu od šest meseci isplaćivati 600 evra po autobusu. Oni su najmanje posla imali usled ograničenja putovanja, tako da idemo sa tom sektorskom pomoći – naglasio je ministar.

Nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti