Претрага
Претрага
Close this search box.

Ceo Izreal stao na dva minuta, obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta (VIDEO)

Širom Izraela jak zvuk sirene označio je danas, početak dvominutnog ćutanja u znak sećanja na šest miliona Jevreja ubijenih u nacističkom Holokaustu u Drugom svetskom ratu. 

Kao i svake godine, autobusi i automobili su se zaustavili, a Izraelci su izašli iz svojih vozila da bi se poklonili žrtvama.

Dan sećanja na žrtve Holokausta obeležen je i ceremonijama u školama i opštinskim centrima. Restorani i kafei u Tel Avivu su zatvoreni, a TV i radio stanice emituju programe na temu Holokausta, navela je američka novinska agencija

Zvaničnici su položili vence u Jad Vašemu, nacionalnom memorijalnom centru u Jerusalimu.

Dan sećanja na Holokaust prvi put je obeležen još 2. decembra 1942. godine, kada su priče očevidaca o nacističkim koncentracionim logorima počele da se šire Evropom. Iako je ostatak sveta odbio da poveruje u ta dešavanja, jevrejsko stanovništvo Palestine pod britanskim mandatom na taj dan nije radilo već je postilo i molilo se za Jevreje u Evropi.
Trećina Jevreja u svetu ubijena je u Holokaustu. Izrael je osnovan posle Drugog svetskog rata 1948. godine i hiljade preživelih pobegli su u tu zemlju.
Izvor: Tanjug
video: ABC News

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti