Претрага
Претрага
Close this search box.

UNICEF donirao pet aspiratora i sisteme za torakalnu drenažu Dečijoj bolnici u Novom Sadu

Foto: UNICEF

U našoj zemlji se godišnje rodi 65.000 dece, a od tog broja 4.000 prevremeno rođenih beba. UNICEF-ova kampanja “Tako mali da bi u srce stali” već godinu dana deluje u Srbiji i pomaže opremanju i modernizaciji neonatologije

Danas je Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine uručeno pet aspiratora i sistema za torakalnu drenažu.

Neonatalni aspirator je medicinski uređaj koji se koristi radi sprečavanja neonatalne asfiksije – stanja teškog nedostatka kiseonika nastalog kao posledica otežanog disanja. Ovaj aparat čisti gornje disajne puteve beba i pomaže im da lakše dišu. Aspiratori se primenjuju na odeljenjima intenzivne nege, anestezije i opšte nege, prilikom zbrinjavanja novorođenčadi, dece, ali i odraslih pacijenata.

Aparati su obezbeđeni donacijom Schneider Electric Razvojnog centra.

-UNICEF je naš dugogodišnji partner koji prepoznaje naše potrebe i zajedno sa nama radi na podizanju kapaciteta Instituta, što uključuje i negu novorođenčadi u Institutu koja su u svakodnevnom kontaktu sa mamom, jer je ovaj kontakt od suštinskog značaja da bi prevremeno rođene bebe napredovale. Oprema je preduslov da prevremeno rođene bebe dobiju šansu za život, a stručna podrška nam daje mogućnosti da razvojnu negu podignemo na najviši nivo. Velika zahvalnost ide UNICEF-u i njihovim partnerima- izjavila je direktorka Instituta, doc. dr Jelena Antić.

Ivana Mišić, konsultatkinja UNICEF-a u Srbiji, zahvalila se kompaniji Schneider Electric i svim malim i srednjim preduzećima, porodičnim kompanijama i humanim pojedincima koji su se pridružili u kampanji i omogućili da se nabavi i isporuči vredna oprema.

-Zajedničkim snagama nastojimo da pružimo podršku najosetljivijim bebama da prežive i dosegnu svoje optimalne potencijale, čime utičemo na dodatno smanjenje smrtnosti prevremeno rođenih beba i stvaranje što boljih uslova za stimulaciju njihovog razvoja, što je cilj na kome, uz podršku Ministarstva zdravlja, radimo od 2017. godine- rekla je Mišić.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti