Претрага
Претрага
Close this search box.

Grad svečano obeležio slavu uz čestitku i prvu zvaničnu posetu patrijarha Porfirija

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Slava Grada Novog Sada obeležena je u Gradskoj kući uz visoke zvaničnike i crkvene velikodostojnike. U svečanom činu učestvovali su Patrijarh srpski gospodin Porfirije i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Kada slavimo nekoga od svetih mi, znajući njegov život i budući da ga je crkva prepoznala kao svetoga, se trudimo da prepoznajemo vrline i ono što ga je učinilo svetim kako bi smo se na tu osobinu ugledali i pokušavali da je primenimo u svom životu- istakao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je svim Novosađanima poželeo srećnu slavu Grada i poručio da nikada ne napuste ono što je pravda i pravedno.

Gradonačelnik Vučević nadovezao se na Njegovu svetost i istakao da je slava u jednoj porodici uvek obeležena posebnom bojom kao najsvečaniji i najveseliji datum.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Novi Sad, kao jedna velika kuća i velika porodica, dočekuje svoju slavu svetog Georgija.On nas okuplja i podseća na to da jedan grad ne čine samo materijalna dobra, zgrade i bulevari, već ga čine ljudi. Upravo ta duhovna komponenta je nešto što prožima grad i nekom nevidljivom niti spaja ljude, daje snagu i utehu, budi veru, daje čvrstinu, ali i razumevanje prema drugima. Novi Sad je dobio baš takvog zaštitnika koji sa mnogo simbolike podseća na stalnu obnovu srušenog i na ponovni razvoj. Nikada ne treba potcenjivati snagu duhovnosti, koju ne možemo da materijalizujemo, ali svi možemo da je osetimo, i to često mnogo snažnije nego ono što možemo fizički da dodirenemo. Velika nam je čast što je uz blagoslov našeg vladike Irineja sa nama danas Patrijarh, jer nismo mogli lepše da zamislimo obeležavnje slave grada- istakao je prvi čovek Novog Sada.

Svečanom činu prisustvovali su predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predstavnici Vojske Srbije, predstavnici Grada Novog Sada i kuma ovogodišnje slave profesorka doktorka Vesna Turkulov.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti