Претрага
Претрага
Close this search box.

Šetnja po kiši: 14 zdravstvenih prednosti

Foto: MyFitnessPal Blog

Kada smo mladi, svima nam se govori o raznim stvarima koje treba ili ne treba da radimo jer se od njih možemo razboleti. Često uzimamo ove stvari zdravo za gotovo i ne dovodimo u pitanje nauku koja stoji iza ovih stvari dok starimo jer je to samo nešto što smo naučili odrastajući. Jedna od ovih stvari je da ćemo se prehladiti ako smo napolju na kiši.

Pa, možemo li da šetamo po kiši? Da, i zapravo postoje mnoge skrivene prednosti odlaska u šetnju po kiši.

Prva stvar koju treba priznati je da nije kiša ta koja uzrokuje da se prehladite, već hladna temperatura može da snizi vaš imuni sistem i učini vas ranjivijim. Ako razmislite o tome, koliko često se tuširate ili plivate i verovatno se ne razbolite od toga. Dakle, ako možete da preduzmete mere da ostanete topli dok hodate po kiši, onda su vaše šanse da se prehladite mnogo manje.

Foto: British & Irish Walks

Ovo su neke od skrivenih zdravih prednosti hodanja po kiši:

Efekat Petrihor
Petrihor je tehnički „prijatan miris koji često prati prvu kišu nakon dugog perioda toplog, suvog vremena”. To je naučni termin koji je uzrokovan hemijskom reakcijom koja se odvija kada kiša udari u zemlju, ali se u suštini odnosi na miris kiše. Miris kiše ima veoma umirujuće i umirujuće dejstvo na um i telo.

Kišnica je dobra za vašu kožu i kosu

Kišnica je bogata alkalnom koja je dobra za kosu i kožu i ne sadrži štetne minerale.

Vlažnost je takođe dobra za vašu kožu

Kada pada kiša, vlažnost takođe raste i to može biti veoma korisno za vašu kožu, održavajući je svežom i čistom.

Izgradite više mišića hodajući po kiši

Baš kao kada hodate plažom i pesak izlazi ispod vas, kada hodate po blatnjavoj ili klizavoj površini koristite više mišića za kretanje u nogama i stopalima.

Sagorevate više kalorija hodajući po kiši

Slično kao kod izgradnje više mišića, takođe ćete sagoreti više kalorija hodajući po kiši jer morate da naprežete više energije nego da ste na neklizajućoj podlozi. Sagorevanje više kalorija će smanjiti telesnu masnoću.

Jačate svoj imuni sistem

Izlažući se različitim temperaturama i životu van kuće, razvijate jači imuni sistem za budućnost. Mnogo puta ljudi imaju tendenciju da se prehlade zimi jer se drže zatvorene. Ne dozvolite da vas kiša spreči da uživate na otvorenom.

Mentalno ćete biti spremni na sve

Kada izađete i hodate po manje nego prijatnom vremenu, to vas uslovljava da možete da se nosite sa hodanjem u svim različitim okolnostima. Izgrađujete izdržljivost, što vam pomaže da hodate češće.

Foto: Tech Explorist

Povezivanje sa prirodom

Izgradnja veze sa prirodom može imati mnogo pozitivnih efekata na vaš um i telo. Hodanje po kiši može se smatrati vezom sa prirodom čak i ako niste duboko u šumi. Možete dobiti mnoge pozitivne prednosti prirode kao što su oslobađanje od stresa i povećanje endorfina kroz kišu, čak i ako ste u gradu.

Zvuk kiše

Zvuk kiše takođe ublažava stres. Zvukovi imaju veoma dubok uticaj na vaše emocionalno stanje i jedno je od čula koje se često zanemaruje. Možda će ovaj put ostavljanje slušalica kod kuće i samo slušanje kiše biti podsticaj koji vam je potreban da biste se doveli u energično stanje svesnosti.

Vazduh je čistiji

Iako ovo možda nije veliki problem za šetače prirodom, ali za šetače gradom hodanje po kiši može biti najbolje vreme da izađu. Vazduh je manje kontaminiran zagađivačima kada pada kiša, tako da je ovo veliki razlog da izađete i istražite grad po maglovitim i kišnim danima.

To stvara mesto samoće

Iako, naravno, možete imati koristi od druženja sa ljudima i zajedničkog hodanja, postoji nešto što se može reći o tome da sami odete u šetnju po kiši. Videćete da je posebno u gusto naseljenom gradu ovo odlično vreme da izađete napolje i uživate u mirnim ulicama. Ono što je obično prepuno mesto na trenutak će se osećati kao da ste samo vi i priroda.

Vidite nešto u novom svetlu

Postoji japanska izreka “Ichi-Go, Ichi-E” koja znači da dva trenutka nisu ista. Prihvatite izlazak na kišu i hodajte stazom kojom ste hodali mnogo puta. Garantujem da ćete, ako dozvolite sebi da budete otvoreni za male stvari, početi da primećujete nešto novo svaki put kada hodate. Ovo se zove početnički um, a kiša može početi da vam pomaže da ponovo vidite nove stvari ili iz druge perspektive.

Spoznaja našeg mesta u ovom svetu

Svaki put kada izađemo u prirodu izloženi smo stvarima koje su veće od nas samih i sopstvenim problemima. Kiša nam pokazuje iskonsku i direktnu vezu sa prirodom i pomaže nam da shvatimo da se u svetu dešava više od nas. Omogućava nam da izađemo iz sopstvenih glava i da imamo malo jasnoće.

Majka priroda ima kontrolu

Bez obzira koliko se pripremamo za naše rustične šetnje, majka priroda pokazuje da je ona ta koja kontroliše. Pokušavamo da održimo red u našim životima tako što kontrolišemo stvari, a kiša i vreme nas uvek vraćaju na mesto podsećanja da zaista imamo vrlo malo kontrole. Ali to nije loša stvar. To je nešto što moramo da prihvatimo da bismo se kretali tokom života.

nsuzivo.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti