Претрага
Претрага
Close this search box.

Zdravstveni sistem spreman ukoliko se pojavi korona virus

Foto: Dreamstime

Srbija je pooštrila kontrolu na graničnim prelazima zbog korona virusa, od koga je u Kini obolelo 400 ljudi i umrlo devet osoba, a spremna je i za sprovođenje zdravstvenog nadzora na graničnim prelazima ukoliko Svetska zdravstvena organizacija danas proglasi virus pretnjom za globalno zdravlje.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” kaže da je Srbija potpuno spremna za predstojeći period, ukoliko Svetska zdravstvena organizacija proglasi korona virus globalnom pretnjom.

Srbija je već imala takva iskustava, kada je pretila globalna opasnost od SARS-a i EBOLE. Zdravstveni nadzor radi se nad putnicima koji su boravili na području gde je prijavljeno prisustvo virusa.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da u Srbiji trenutno nema mesta za paniku, nakon što se u Kini pojavio novi koronavirus, koji se širi i na druge zemlje, a da je Ministarstvo preduzelo sve mere kako bi sprečila pojavu tog virusa u našoj zemlji, te da se situacija prati i pratiće se iz dana u dan.

Lončar je istakao da je na aerodromu postavljena najmodernija termovizijska kamera, koje svima koji uđu na beogradski aerodrom detektuje telesnu temperaturu.

Izvor: Tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti