Претрага
Претрага
Close this search box.

Stručnjaci uradili analizu: Zašto muškarci češće obolevaju od koronavirusa od žena?

Foto: POLITICO Europe

Sada je već poznato da su pušači, hronični bolesnici i stariji od 65 godina najranjiviji. Međutim, pokazalo se da još jedan faktor ima značajnu ulogu- pol.

Podaci iz 20 zemalja pokazuju da muškarci imaju 50 posto veću šansu od žena da će umreti nakon što im je dijagnostifikovan koronavirus. Do tog podatka došao je istraživački institut koji ispituje rodnu nejednakost u globalnom zdravlju, Global Health 50/50, u saradnji s CNN-om.

Analizirani su javno dostupni podaci iz 20 zemalja s najvećim brojem potvrđenih slučajeva, na dan prikupljanja podataka 20. marta, s ciljem da se sazna postoji li razlika u smrtnosti od koronavirusa s obzirom na pol.

Austrija, Japan, Norveška, Švedska, Kanada, Danska i Švajcarska dale su podatke samo o broju zaraženih s obzirom na pol, dok su SAD, Španija, Velika Britanija, Belgija, Holandija i Portugal imale dostupne podatke o broju zaraženih i umrlih od koronavirusa, ali bez informacija o polu.

Zato su, od 20 zemalja, istraživači pažljivije proučavali samo Italiju, Kinu, Francusku, Nemačku, Iran i Južnu Koreju. Podaci su pokazali da u svim analiziranim zemljama, muškarci umiru znatno više od koronavirusa od žena.

Foto: The Times of Israel

Na svakih 10 smrtnih slučajeva među ženama, Italija je imala 24 smrtna slučajeva među muškarcima. Slično je i u Kini gde umire 18 muškaraca na 10 žena i u Nemačkoj gde na 10 žena umire 16 muškaraca. Razmer zabeleženih smrtnih slučajeva kod muškaraca i žena najniži je u Iranu, a najveći u Južnoj Koreji.

“Nekoliko je potencijalnih objašnjenja zašto je više smrtnih slučajeva od koronavirusa među muškarcima. Analizirane zemlje se razlikuju po demografiji, zdravstvenom sistemu i nadzoru i odgovoru na širenje koronavirusa, što utiče na broj ispitanih ljudi, broj zaraženih i umrlih”, stoji u izveštaju “Pol, rod i Covid-19” objavljenom u časopisu BMJ Global Health.

“Razlike u imunom sistemu između muškaraca i žena dobro su poznate i doprinose reagovanju na zarazne bolesti. Ali, biološka objašnjenja samo su deo onoga što ukazuje na nejednakosti u rezultatima. Preliminarni izveštaji osoba teško obolelih od koronavirusa pokazuju  da postoji povezanost s postojećim komorbiditetima, uključujući hipertenziju, kardiovaskularne bolesti i neke hronične plućne bolesti. Globalno, muškarci češće pate od ovih bolesti”.

Zbog rizičnijeg ponašanja, muškarci su u većoj opasnosti od zaraze, a pod takvim ponašanjem misli se na pušenje cigareta i konzumaciju alkohola. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, 36 posto odraslih muškaraca starijih od 15 godina puši, u poređenju sa sedam posto žena. Muškarci u proseku godišnje konzumiraju 11 litara alkohola, a žene dve litre.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti