Претрага
Претрага
Close this search box.

Zanimljivo istraživanje: Veća verovatnoća je da ćete svoj novčanik dobiti ako u njemu nosite sliku svog deteta ili bebe

Foto: The New York Times

Profesor Ričard Vajsmen, sa Hertfordšir državnog univerziteta u Engleskoj, napravio je sa svojim timom 2008. godine veoma zanimljivo istraživanje.

Istraživači su tada na ulicama Edinburga, grada u Engleskoj, ostavili 240 novčanika, sa namerom da vide koliko njih će biti vraćeno vlasnicima. Neki od novčanika su imali neke od četiri fotografije- bebu, štene, porodicu i portret starijeg bračnog para.

Ostali novčanici su imali karticu koja sugeriše da je vlasnik nedavno dao dobrotvornu donaciju, dok jedna serija novčanika nije imala dodatne stvari.

Foto: Childhood101

Profesor psihologije i vođa ovog istraživanja, Ričard Vajsman, nadgledao je eksperiment i rekao da je 42 posto novčanika bilo poslato nazad vlasnicima.

Oni koji sadrže sliku bebe su najverovatnije pokrenuli iskrenu reakciju pronalazača, sa čak 88 posto vraćenih novčanika, a zatim slede one koje sadrže sliku šteneta sa 53 procenata.

Od onih sa porodičnom fotografijom vraćeno je 48 posto, a najmanje je na povratnu adresu stiglo sa slikom starijeg para, 28 procenata. Najmanje su vraćali novčanike u kategorijama sa dobrotvornim karticama, samo 15%.

“Beba je pokrenula brižni osećaj kod ljudi, što nije iznenađujuće iz evolutivne pespektive. Bili smo zadivljeni visokim procentom novčanika koji su se vratili”, izjavio je tada profesor Vajsman.

Najzanimljivije od svega je da nijedan novčanik nije imao novac.

Autor: nsuzivo.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti