Претрага
Претрага
Close this search box.

Neredi u SAD-u se ne smiruju: U Njujorku se policijski auto zaleteo u demonstrante

Foto: USA Today

Sukobi između ljudi koji protestuju zbog ubistva nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda i policajaca potresali su petu noć zaredom američke gradove uprkos policijskom času koje su vlasti proglasile u nekima od njih kako bi smirile situaciju, izveštavaju u nedelju agencije.

Predsednik Donald Tramp izjavio je da će “zaustaviti kolektivno nasilje” nakon nekoliko noći nasilja na američkim  ulicama.

Policija u Mineapolisu, gde je Džordž Flojd ubijen, gradu u saveznoj državi Minesoti, upotrebila je suzavac, a interventna policija bila je raspoređena kako bi rasterala ljude koji su prkosili policijskom času.

Protesti su buknuli i u drugim velikim gradovima Amerike- Njujorku, Filadelfiji, Los Anđelesu i Atlanti, zbog čega su gradske vlasti poslednja dva grada, kao i vlasti Majamija i Čikaga proglasile policijski čas, prenosi agencija AFP.

Foto: The US Sun

Grupe nezadovoljnih okupile su se i u Dalasu, Las Vegasu, Sijetlu, Memfisu, čak i u Vašingtonu pod prozorima Bele kuće.

“Velika gomila, profesionalno organizovana, ali niko nije došao blizu ograde. Da jesu, bili bi dočekani s najopasnijim psima i najopasniim oružjem”, zapretio je Tramp i poručio još: “Mnogi tajni agenti samo čekaju taj korak.”

U Njujurku je preko 200 ranjenih, a u Atlanti su zapaljena policijska vozila, dok je u Los Anđelesu ranjeno petoro policajaca. U Bruklinu videosnimak pokazuje kako se policijsko vozilo zaletelo u demonstrante u petak.

“Mogli su da ih ubiju i mi ne znamo koliko ih je povređeno”, rekla je zastupnica u Kongresu Aleksandria Okasio-Kortez na Tviteru i zatražila da ti policajci budu izvedeni pred sud.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti