Претрага
Претрага
Close this search box.

U Srbiji četiri naučno-tehnološka parka

U Srbiji trenutno rade četiri naučno – tehnološka parka, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku, koji su među najmodernijim u Evropi, kao i 11 startap centara u mestima koja nemaju univerzitete, a ministar za tehnološki razvoj i inovacije Nenad Popović ističe da su ti parkovi budućnost Srbije.

Popović je za Tanjug najavio da će do kraja godine biti otvoren i startap centar u Zubinom Potoku, što će, ističe, biti veliki podsticaj za mlade i kreativne ljude na Kosovu i Metohiji da otvaraju inovativne startap firme.

Predviđena je gradnja i naučno-tehnološkog parka u Kragujevcu, a do sada je otvoreno i 11 startap centara, zajedno sa startap centrom koji se danas otvara u Priboju.

Popović kaže da će do kraja godine biti otvorena još četiri startap centra, tako da će ukupno biti 15 takvih centara.

Ministar je podsetio da je rekonstruisani Naučno-tehnološki park u Beogradu otvoren 2015. godine, posle 26 godina, kao i da su u prethodne tri godine otvoreni parkovi u Novom Sadu, Nišu i u Čačku.

Ističe da su naučno – tehnološki parkovi u Srbiji najmoderniji u južnoj Evropi, a pojedini – i u celoj Evropi.

Cilj je, dodaje Popović, da se nastavi sadašnji trend da se najbolji inženjeri iz sveta vraćaju u Srbiju ili sami da otvore svoje kompanije i razvojne centre.

Naučno-tehnološki parkovi pružaju podršku startap kompanijama i timovima kao i rastućim visokotehnološkim kompanijama (MSP i I&R odeljenja velikih kompanija) u razvoju i komercijalizaciji inovativnih proizvoda i usluga.

U NTP, čiji je osnovni cilj objedinjavanje privrednih i intelektualnih resursa, okupljenim firmama se pruža niz usluga koje im donose važne prednosti u odnosu na konkurenciju.

NTP u saradnji sa univerzitetima i akademskom zajednicom obezbeđuju infrastrukturu i usluge za pomoć inovativnim preduzećima u ostvarivanju uspeha na tržištu, a posebno u oblasti visokih tehnologija sa ciljem dinamičnog razvoja inovativnog i naučno – tehnološkog preduzetništva.

Takođe, NTP obezbeđuje međunarodnu promociju projekata i kompanija.

Izvor: Tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti