Претрага
Претрага
Close this search box.

Nobelova nagrada za mir pripala Ujedinjenim nacijama za borbu protiv gladi

Foto: Concern Worldwide US

Organizacija ujedinjenih nacija osnovana je 1945. godine i predstavlja međunarodnu organizaciju koja pomaže na globalnom nivou u okviru međunarodnih odnosa, ekonomskih i socijalnih pitanja i pomoći.

Nobelova nagrada za mir ovde godine otišla je programu World Food Programme, Svetski program za hranu u sklopu UN-a. Nagrada je dodeljena, kako stoji u službenom saopštenju, zbog napora u borbi protiv gladi, za doprinos poboljšanju uslova za postizanje mira u područjima pogođenima ratom i zato što je program snaga iza napora da se spreči korišćenje hrane kao oružja u ratovima i sukobima.

Svetski program za hranu je najveća humanitarna organizacija na svetu i ta organizacija pomogla oko stotinu miliona ljudi u 88 zemalja, žrtvama akutnog manjka dostupnosti hrane i gladi. Ove godine taj broj bi mogao da bude i veći zbog pandemije koronavirusa, u čemu se pogotovo ističu zemlje poput Demokratske Republike Kongo, Nigerije, Južnog Sudana i Burkine Faso u kojima traju sukobi, a izložene su i koronavirusu.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti