Претрага
Претрага
Close this search box.

DEZINFORMACIJA O SMRTI NESTALOG MLADIĆA UZNEMIRAVA JAVNOST! Advokat: Lažne vesti su naša svakodnevica, a to je krivično delo

Foto: Printscreen/Nestali Srbija

Dani prolaze, a porodica Filipa Urumovića iz Klenka nema informacije o tome gde je on.

Nestanak je prijavlljen pre više od dva meseca, a njihovoj brizi nema kraja. Kako bi situacija bila još teža, prošle sedmice je osvanula vest da je pronađeno njegovo beživotno telo, što se na svu sreću ispostavilo kao netačna informacija.

Pred kamerama Kurir TV oglasila se i Filipova majka, koja je tom prilikom zamolila sve za oprez pri davanju podataka, ali i pozvala da se svi koji nešto znaju obrate policiji ili njima lično.

Ovim povodom u jutarnjem programu Kurir televizije gostovali su Maja Jovanović, Biro za borbu protiv trgovine ljudima i Radiša Roskić, advokat

U pravom smislu, ovo je alarmantno i za druge porodice nestalih koje očekuju bilo kakvu informaciju da se njihovi najbliži pronađu i na osnovu toga i oni sada ostaju u strahu da li može njima da se dogodi plasiranje pogrešnih informacija. U ovom slučaju ovo je posao za MUP i za naše, da kažemo, organe koji se bave takvim slučajima jer jako je ovo ozbiljno delo – rekla je Jovanović i dodala:

– Da bi se lice proglasilo mrtvim, da bi se konstatovalo da je njegov život ugašen, mora se fizički pronaći. Ukoliko nije moguća vizualna identifikacija, dolazi do provere na osnovu DNK analize sa najbližim srodnicima. To je jedini mogući način da se neko proglasi da je mrtav i da je prosto nije više živ. Postoji druga varijanta i baš smo o tome govorili pre emisije. Ukoliko postoje svedoci da je tokom zemljotresa nekoga zatrpala zemlja, da je pao sa broda i utopio se na otvorenom moru, na osnovu takvih informacija se isto neko može proglasiti da nije živ, ali ova situacija sa kojom se mi sada susrećemo i gde se lice vodi kao nestalo, gde ne postoji dokaz fizički dokaz jedini način jeste vizuelna identifikacija.

Roskić je istakao da je širenje lažnih vesti krivično delo.

– Širenje lažnih vesti mislim da svi sad uzimamo nekako zdravo za gotovo. To nam je postala svakodnevnica, neko odreaguje, neko ne odreaguje, ali ovo je situacija koja može imati ozbiljne posledice. Zaista se javnost uznemirila, naročito onaj deo javnosti koji je po svojoj, porodičnoj situaciji vezan za slične okolnosti. U svakom slučaju, širenje lažnih vesti jeste predviđeno krivičnim zakonikom kao krivično delo. Svi smo uznemireni, i ja i vi i tako dalje. Međutim, ono što hoću da naglasim je da je odgovornost davaoca pogrešne informacije, netačne informacije, pre svega građansko pravno pitanje – kaže advokat i dodaje:

– Ta šteta je svakako neimovinske prirode. Dakle, uznemireni su pretrpeli šok, stres i tako dalje i tako dalje, a sankcija za to je građansko-pravna, pre svega. Dakle, naknada nematerijalne štete.

Kurir.rs/Milan Vučković

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti