Bela Kihut (68) iz Temerina će zbog teškog ubistva dve godine mlađe supruge Gizele, iza rešetaka morati da provede 18 godina. Tako je odlučio novosadski Apelacioni sud, potvrdivši prvostepenu presudu Višeg suda, kojom je Kihut oglašen krivim i osuđen na navedenu kaznu.

Šesdesetsedmogodišnjak je uhapšen 2. februara uveče pod sumnjom da je u porodičnoj kući u Proleterskoj ulici broj 12 u Temerinu, usmrtio suprugu Gizelu. Nesrećna ženu je udarao rukama i nogama, a zatim je, kako se pretpostavlja i zadavio. Bela je u trenutku hapšenja bio u alkoholisanom stanju, a alkotestiranjem je utvrđeno da je imao 1,89 promila, a kada su su stavljane lisice na ruke, nije se opirao.

Foto: S.S. Kurir

Tokom suđenja, uz pomoć tumača za mađarski jezik, jer slabo razume i govori naš, Kihut je tvrdio da ne vidi u čemu je bio nasilan, i da je toga dana Gizelu samo odgurnuo, kada je htela da iz njegovih ruku uzme svoj mobilni telefon, koji joj je on prethodno oduzeo. Priznao je da su se toga dana sporečkali, a kao razlog je naveo da se Gizela švalerisala i da je on zbog toga zadirkivao.Još je rekao da je tokom braka udarao ženu rukama, ali ne i nogama.

Obrazlažući presudu, sudija Nataša Vojnović je kazala da je sudsko veće našlo da je počinio delo za koje je oglašen krivim i da svi dokazi, svedoci i veštačenja dokazuju njegovu krivicu.

– Branili ste se da ste je samo odgurnuli, a utvrđeno je da je najmanje 20 puta ostvaren kontakt pogodinim sredstvom sa telom – predočila je sudija Vojnović. – Neprihvatljiva je odbrana da ste je samo odgurnuli i da je preminula od udara prilikom pada. Utvrđeno je da je umrla od ugušenja, stiskanjem vrata.

Kada je čuo visinu izrečene kazne, Bela je u jednom trenutku prokomentarisao: “ja to neću doživeti…”

Kao otežavajuću okolnost prilikom odlučivanja o kazni, u obzir je uzeta brojnost Gizelinih povreda koje je zadobila, minimum 20, ne računajući onu koja je dovela do smrtnog ishoda, kao i da je duži vremenski period zlostavljao suprugu, što su posvedočile njihove dve kćerke i Gizelina sestra. Pored toga, tokom čitavog postupka ni jednom nije izrazio kajanje, i minimizirao je sve što se desilo.

Novosti

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments