Претрага
Претрага
Close this search box.

KRIMINOLOG STEVANOVIĆ O KRETANJU MAJKE NESTALE DANKE: “Ako je brisala poruke, to je ozbiljna indicija”

foto: PRINTSCREEN/FACEBOOK

Ponovno saslušavanje porodice male Danke Ilić, koja tek treba da napuni dve godine i koja je nestala 27. marta u Banjskom Polju oko 13 sati, je pod budnim oko javnosti

Aleksandar Stevanović, kriminolog, za Mondo tvrdi da ne treba iznositi ishitrene zaključke, povodom ove osetljive istrage. Hronološki govoreći o nestanku deteta, naš sagovornik, na početku ističe ono što većina stručnjaka čudi – a to je brzina nestanka deteta, koje je malo i ne može samo da ode daleko, za par minuta. “Ako se ne nađe u kratkom periodu, od trenutka kada je nestala, sve indicije su da se radi o ozbiljnom kriivčnom delu. Bilo da je to otmica, trgovina ljudima, oduzimanje deteta…Treba biti oprezan u iznošenju činjenica i u tome da suvišnim uplitanjem ne vršimo pritisak na organe”, kaže Stevanović na početku.

On naglašava to da su velike ekipe bile na terenu, učestvujući u opsežnoj istrazi, ali i ističe blizinu granice sa Bugarskom. “Granica je jako blizu, Vrška Čuka je udaljena oko 40 minuta i logično je to što naša i regionalna policija sarađuju u ovom slučaju”.

Osvrćući se na snimak na kom je navodno mala Danka, kriminolog kaže da isti treba uzeti sa dozom sumnje. “Sad se pojavljuju različite informacije i moramo biti oprezni. Pojavio se izvesni snimak, video sam da je jedan portal objavio da je Danka nađena – a ova tema zahteva izuzetnu odgovornost u izveštavanju. Tenziju u javnosti treba kontrolisati proverenim tokom informacijama”, jasan je sagovornik.

Upotrebu bagera za kopanje na obližnjoj lokalnoj deponiji vidi kao korak kojim policija otklanja svaku sumnju. “To je isključenje različitih eventualnosti i ne želim da insinuiram, ali to su istraživačke tehnike koje služe da se uklone sumnje u to da je telo zakopano ili sakriveno, budući da opsežnom pretragom prethodnih dana nije bila pronađena”

Izjave porodice

Svi članovi porodice majke i oca nestale Danke Ilić (2) će narednih dana davati izjave u policiji.

“Kada je takvo delo u pitanju, nestanak malog deteta, moraju da se provere sve verzije i svaka moguća eventualnost, a to je rutinska stvar. Proveravaju se kontakti i komunikacija neposredno pre nestanka deteta, jer ako je u pitanju otmica – može se desiti da porodica ne prijavljuje to zbog straha od odmazde”

“Zato se proveravaju listinzi, ali i kretanje upotrebom baznih stanica. Tako se može rekonstruisati ruta i ko je sa kim, ali i kada ostvario fizički kontakt. Ti podaci su korisni u istrazi. Ako se neko više puta sasluša pri pritisku može reći, ono što je na početku prećutao. Oni jesu pod prismotrom, ali donošenje zaključka je sada suvišno i neetično”.

“Treba da se provere sve verzije događaja, a oduzimanje telefona je rutinska stvar. Ako je tačno da je majka devojčice brisala poruke pre njenog nestanka to je ozbiljna indicija. Međutim, ni to ne mora da znači da je majka umešana u nestanak”, zaključuje naš sagovornik, Aleksandar Stevanović, kriminolog.

mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti