Foto: Aleksandar Kostić

Šezdesetšestogodišnji Mirko M. iz Novog Sada, koji se sumnjiči da je pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju usmrtio komšiju Jova S. (75), ostaje iza rešetaka.

Njemu je, kako je za “Dnevnik” rekla portparol Višeg suda u Novom Sadu Jelena Ostojin, ponovo produžen pritvor i može da traje do 8. februara.

Podsetimo, stravičnom zločinu, koji je 4. jula 2022. godine uznemirio stanare samačke zgrade u Ljermontovoj 4 na Grbavici, prethodila je svađa dvojice komšija koji su živeli na istom spratu.

Svađa je počela u prepodnevnim časovima zbog zajedničkog kupatila, odnosno džogera za brisanje podova koji je u istom bio zaključan. Tada je zbog verbalnog sukoba intervenisala i policija, ali ništa nije ukazivalo da će se svađa nastaviti u večernjim satima, kada je došlo do eskalacije i tragičnog okončanja sukoba.

– Uveče je Mirko sedeo kod komšija, pio je alkohol, a nije tačno da su njih dvojica zajedno pili na terasi – naveo je tada jedan komšija za “Blic”.

Prema njegovim rečima, sitne uvrede i provokacije su se nastavile tokom večeri, da bi negde blizu 20 časova došlo do fizičkog obračuna kod stepenica na prvom spratu, na kom su obojica stanovali.

– Prvo su se tukli kod stepenica, tačnije Mirko je udarao Jovu, a on je krenuo da beži prema terasi. Verovatno se nadao da će uspeti da pobegne ili da će Mirko odustati. Kako sam ja čuo, tu na terasi ga je napao nožem – a video sam da je Hitna pomoć stigla jako brzo – dodao je.

Komšije preko 30 godina

– Mirko je često bio pijan, ponekad je dolazila i policija, ali ne znam zbog čega su ga tada privodili. Sa Jovom najčešće nije govorio, a kada jeste, svađali su se oko sitnih stvari – rekao je tada zajednički komšija iz Ljermontove 4.

Nakon što je usmrtio komšiju, Mirko M. nije bežao, već je sačekao dolazak policije koja ga je odmah privela.

Za stanare zgrade na Grbavici posebno je bilo potresno kada se sledećeg dana sa lisicama na rukama i u pratnji nekoliko policajaca Mirko vratio na mesto zločina, a kako se ispostavilo, omogućeno mu je da dođe po lekove jer nema nikoga ko bi mogao da mu ih donese.

– Presekla sam se kada sam ga videla. Znate nekoga gotovo 30 godina i bez obzira na sve mane i vrline, ipak ga gledate kao čoveka. Nakon onoga što je učinio, potpuno se menja sve što mislite da znate o nekome. Kada sam ga ponovo videla nakon što je ubio Jovu, skoro mi je pozlilo – rekla je jedna komšinica tada.

Inače, optužnica protiv Mirka M. ponovo je u fazi potvrđivanja. Prvobitno podignuta optužnica koju je sud potvrdio, Apelacija je ukinula posle žalbe branioca osumnjičenog, te se sada ponovo radi na njenom potvrđivanju.

Na osnovu naloga javnog tužilaštva, osumnjičenom Mirku M. je nakon hapšenja određeno zadržavanje do 48 časova. On je u zakonskom roku priveden i saslušan u novosadskom Višem javnom tužilaštvu, nakon čega mu je sudija za prethodni postupak Višeg suda u Novom Sadu odredio pritvor do 30 dana zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticajem na svedoke, zbog osobitih okolnosti koje ukazuju na mogućnost ponavljanja krivičnog dela, uznemirenja javnosti i načina kako je delo počinjeno.

On je na saslušanju, prema nezvaničnim informacijama, izjavio da se ne seća događaja, jer je toga dana dosta pio. Navodno je alkotestiranjem utvrđeno da je imao 1,8 promila alkohola u krvi.

blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments