Претрага
Претрага
Close this search box.

SA OVIM ĆE UROŠ BLAŽIĆ MORATI DA SE SUOČI – Ukupno 250 dokaza, 25 svedoka i pet veštaka u sudskom procesu o kome priča cela Srbija

Printscreen/YouTube/Bumerang/Arhiva

Pred Višim sudom u Smederevu spremno 25 svedoka, pet veštaka i ukupno 250 dokaza

Na procesu protiv masovnog ubice Uroša Blažića biće 25 svedoka, pet veštaka i sve ukupno predloženih 250 dokaza. A, masovni ubica moraće da pogleda u oči 39 oštećenih u masakru u selima Dubona i Malo Orašje.

Ove brojke izneo je advokat Siniša Mašović, zastupnik porodica žrtava iz Malog Orašja.

– Postupak protiv optuženog Blažića izuzetno je složen i u pitanju je suđenje visokog rizika zbog izuzetno velikog naboja emocija zbog čega su očekivane vanredne situacije poput one na ročištu 23. maja – naveo je advokat.

Ne mogu da podnesu što je optuženi živ

Istovremeno, podvukao je da deca koja su ranjena i poginula, nisu iz kriminalne sredine, da Blažić sa njima nije imao dodira, govori da ne postoji nijedan racionalan razlog za njegovo delovanje.

– Kada gledate ljude, uključujući i porodice iz Dubone, vidite da oni ne mogu da podnesu to što je optuženi živ. Tu ne možete ništa da uradite, to su razumljive emocije. Ti ljudi su u situaciji u kojoj jesu, i to je veoma teško. Zakon je zakon, postupak je postupak. Da nije bilo masovnog obezbeđenja, Blažić bi bio linčovan tamo. Nisu oni to pripremali. To je bila eksplozija, ali da nije bilo te fizičke sile koja je i o njima vodila računa, ko zna kako bi se završilo – istakao je Mašović.

On podseća da je došlo do razdvajanja postupka, tako da će se postupak protiv ujaka i brata od ujaka, koji su iz Kragujevca, kod kojih je pronađeno automatsko oružje, voditi u Kragujevcu.​

Foto-kolaž: MUP Srbije, Pixabay

Sud ima 30 dana

– Imate zasnovanu nadležnost višeg suda u Smederevu, jer su ubistva i pucnjava počeli u Malom Orašju, koje pripada Smederevu, a graniči se sa Dubonom, koji pripada Mladenovcu i Beogradu – dodao je Mašović.

Advokat navodi da je 23. maja pripremno ročište bilo zatvoreno za javnost, zbog čega nije moglo da se vidi ono što se dešavalo u sudnici, već samo ono ispred nje.

– I to je bilo dovoljno, jer je sve bilo teško i mučno – rekao je Mašić i dodao da je sud na potezu, koji mora da odredi gde će se i kada će se naredno suđenje održati, a da zakon daje rok od 30 dana.

Kombinatorika oko sudnice

Mašović je objasnio i da se sada otvaraju pitanja da li će se menjati mesna nadležnost, da li će suđenje voditi Viši sud u Smederevu ili neki drugi sud, ili će zadržati nadležnost Viši sud u Smederevu, a samo će se tehnički suđenje održati u drugom adekvatnijem prostoru.

Viši sud u Smederevu saopštio je da će pripremno ročište protiv Blažića, koje je prekinuto zbog incidenta, biti naknadno zakazano. Sud je saopštio da je pripremno ročište prekinuto pre samog početka kada su optuženi uvedeni u sudnicu. Kao je saopšteno, adekvatnim reagovanjem stražara Okružnog zatvora u Smederevu i pravosudne straže smederevskog Višeg suda sprečene su teže posledice.

Pripremno ročište je prekinuto kada su članovi porodica ubijenih skočili na Blažića i njegovog oca Radišu, po ulasku u sudnicu. Blažiće su pripadnici straže odmah izveli iz sudnice i vratili u pritvorsku jedinicu koja je u sklopu suda.

Blažić se optužnicom tereti da je u selima Malo Orašje i Dubona ubio devet, a ranio 12 osoba, dok se njegov otac tereti za veliku količinu oružja i municije koja je pronađena u njegovoj kući.

24sedam.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti