Foto: Kurir
U nesreći koja se dogodila rano jutros u rudniku Soko kod Sokobanje poginulo je osam rudnika, a povređeno je njih 20.

Kako je saopštilo resorno ministarstvo, u nesreći su poginuli rudari Zlatković Darko (43), Nenad Trivunac (37), Petrović Petar (31), Grujić Radovan (47), Čokirilo Branko (56), Branislav Zlatanovoić (65), Živković Bratislav (59), Stajić Bojan (34).

Povređeni rudari se dovoze u bolnicu u Aleksincu. Uplakane porodice okupljene su ispred i raspituju se za svoje najbliže. Ispred rudnika je okupljen veliki broj zaposlenih, kao i ekipe vatrogasaca, Hitne pomoći i policija.

Direktor Opšte bolnice u Aleksincu doktor Goran Vidić rekao je da je u toj ustanovi zbrinuto 18 povređenih rudara, od toga 15 sa lakim povredama.

Jedan od povređenih rudara rekao je da ništa nije slutilo na nesreću.

– Ništa nije slutilo da će ovako nešto da se dogodi. Samo se sećam eksplozije i dalje ništa. Odbacilo me je par metara ali ničeg se ne sećam – reči su jednog od povređenih rudara koji je zbrinut u bolnici u Aleksincu.

OGLASILO SE MINISTARSTVO RUDARSTVA POSLE TRAGEDIJE U RUDNIKU SOKO: Saučešće porodicama, ove situacije je nemoguće predvideti

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović obišla je rudnik u kojem se nesreća dogodila i izrazila saučešće porodicama stradalih rudara. “U ime Vlade Srbije, u ime svih nas i svoje lično ime izražavam saučešće porodicama stradalih. Država će pomoći koliko god je moguće porodicama. Ovo je težak trenutak za sve ljude koji su ovde, ali i za sve nas. Inspekcija, policija i svi nadležni organi su na licu mesta i rade sve što je neophodno kako bismo nakon istrage znali tačne uzroke tragedije”, rekla je Mihajlovićeva.

FOTO: MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE

Saša Spasić, direktor JP PEU Resavica, rekao je da se rudarska nesreća u jami rudnika “Soko“, dogodila nešto posle četiri sata ujutru u delu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja.

-Prema još nezvaničnim informacijama, došlo je do zarušavanja uglja u otkopnoj komori VE 3/1 i naglog prodora metana u radni prostor. Izražavam saučešće porodicama nastradalih rudara, tu smo za njih u bilo kom momentu – rekao je Spasić.

Drago Milinković, direktor rudnika „Soko“, rekao je da je rudnik izgubio osam vrednih radnika i izrazio saučešće porodicama stradalih rudara.

– Mere bezbednosti koje preduzimamo u rudniku su na najvišem nivou, ali ovog puta se desilo naglo izdvajanje metana i nismo ništa mogli da uradimo – kaže Milinković.

kurir.rs/M.S.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments