ŠOK! ZLOČIN BEZ KAZNE! Oglasilo se Tužilaštvo: Dečak NEĆE krivično odgovarati, još nema 14 godina, mogu samo da ga smeste u ustanovu zatvorenog tipa

FOTO: OLIVER BUNIĆ / RINGIER

Dečak Kosta Kecmanović, učenik sedmog razreda OŠ “Vladislav Ribnikar” koji je jutros oko 8.40 sati ubio osmoro drugara i čuvara škole, a teško povredio šestoro još đaka i nastavnicu istorije, još nije napunio 14 godina, što je zakonska starosna granica od koje maloletnik postaje krivično odgovoran.

Kecmanović je rođen 30. jula 2009. godine, što znači da ima samo 13 godina. Uprkos stravičnoj težini počinjenog zločina, Kecmanović prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnog dela i krivičnoj pravnoj zaštiti maloletnih lica ne može krivično da odgovara, jer se tretira kao – dete!

– Licu koje u vreme izvršenja protivpravnog dela, u zakonu predviđenog kao krivično delo, nije navršilo 14 godina, ne mogu se izreći krivične sankcije ni primeniti druge mere koje predviđa ovaj zakon – piše u članu 2 Zakona o maloletnim učiniocima krivičnog dela.

S obzirom na to da je Kecmanović mesec dana planirao masovno ubistvo, kako je utvrđeno dosadašnjom istragom, postavlja se pitanje koje ledi krv u žilama: Da li je moguće da je dečak bio svestan i činjenice da će do 30. jula ove godine imati manje od 14 godina i da će biti krivično neodgovoran koliko god ljudi da pobije?

Prema informacijama “Blica”, i u Odeljenju za maloletnike Višeg javnog tužilaštva još razmatraju sve okolnosti ovakvog slučaja s kojim se u karijeri nisu sreli ni najiskusniji tužioci. Pokrenuta je istraga kako bi se utvrdile sve okolnosti nezapamćenog zločina i ispituje na koji način je maloletnik došao do pištolja kojim je ubio vršnjake.

Zasad još nije poznato ni gde će Kecmanović biti smešten u danima posle hapšenja.

Koja kazna preti dečaku?

Advokat Radomir Munižaba potvrđuje za “Blic” da se Kecmanoviću, s obzirom na to da nije napunio 14 godina, ne mogu izreći krivične sankcije ili prema njemu primeniti druge mere koje predviđa Zakon o maloletnicima.

– Čak i da je navršio 14 godina, dete bi moralo da bude veštačeno od strane veštaka neuropsihijatra i psihologa, kako bi se utvrdila njegova uračunljivost – kaže Munižaba.

U slučaju Kecmanovića sve to praktično znači da će verovatno biti izmešten na neku posebnu lokaciju ili u ustanovu zatvorenog tipa, jer postoji mogućnost osvete prema njemu i njegovoj porodici.

– Ne može nikakva mera da mu bude određena, već samo da bude smešten u određenoj ustanovi i to ako za tim postoji potreba, a ne zato što to neko naredi. Može biti smešten u dečiju bolnicu ili da bude upućen na različite preglede – kaže Munižaba.

Mora da se istraži odgovornost oca

Advokat Nikola Ristović kaže za “Blic” da bi, s obzirom na to da Kecmanović nije napunio 14 godina, moralo da se istraži odgovornost lica koje je dužno da se stara o detetu.

– Držalac vatrenog oružja je dužan da oružje drži tako da ga učini nedostupno drugim licima, u metalnom zaključanom ormariću – kaže Ristović.

Advokat Munižaba kaže da mora da bude utvrđeno kako je maloletnik došao do oružja i municije, i da li je ranije imao iskustva s rukovanjem pištolja iz kojeg je pucao, s obzirom na to da je znao kako da puca iz njega.

Šta bi se dogodilo da je napunio 14 godina

Da je napunio 14 godina, protiv Kecmanobvića bi bio pokrenut krivični postupak za teško ubistvo, ali ne bi mogao biti kažnjen doživotnom robijom koja je predviđena za to krivično delo.

– U slučaju maloletnih lica, a to su lica od 14 do 16 godina, kao najteže krivične sankcije mogu se izreći vaspitne mere. U okviru vaspitnih mera, kao najteža krivična sankcija je upućivanje u vaspitno-popravni dom koja može da traje od 6 meseci, do 4 godine, s tim što sud da na šest meseci proverava da li postoje osnovi za obustavu mere ili zamenu drugom blažom kaznom – navodi advokat Ristović.

Podsetimo, Načelnik policijske uprave za grad Beograd Veselin Milić kaže da je maloletnik do detalja isplanirao zločin.

– Dana 3. 5. u 8.42 pozvalo nas je NN lice koje se predstavilo kao Kecmanović Kosta i rekao da je pucao u više osoba u OŠ “Vladislav Ribnikar”. Ovom prilikom je smrtno stradalo 8 učenika: 7 devojčica i jedan dečak. Pripadnici MUP-a su po dolasku u školu lišili slobode ubicu. On je duži period planirao ovo. On je izabrao današnji datum zato što je učionica istorije bila blizu izlaza iz škole. U torbi je imao četiri molotovljeva koktela, iz ranca je odmah po dolasku u školu upucao čuvara. Sa vrata učionice je pucao u učiteljicu, a potom i u učenike. Nakon masakra, izlazi napolje i puca u ostale. Sam je priznao da je planirao ovo, a imamo i spisak dece koju je planirao da likvidira. Sam je radio plan ulaza u školu, izlaza i odredio je prioritetne mete. Planirao je tačno kako će koje dete da likvidira – rekao je Milić.

Blic.rs

Tagovi:

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Sneźana
03/05/2023 18:27

Kakav nakaradan zakon imamo. Deca u Engleskoj i Americi krivično odgovaraju sa 9, odnosno 11 godina. Tek je krenulo, biće nam još gore.

Last edited 4 Meseci Ranije by Sneźana
Gost
SNS Uzivo
03/05/2023 20:04
Odgovori  Sneźana

Samo napredno…

Last edited 4 Meseci Ranije by SNS Uzivo
Gost
Boba
03/05/2023 19:34

Trodnevna zalost. Koja sarada. Kao da ce to vratiti ubijenu decu i utesiti njihove roditelje. Strasno. Jos da taj mami monstrum, ne bude kaznjen? Uzas. Koja smo mi cirkus drzava. Sa cirkuzantima na celu. Fuj

Gost
Ccc
04/05/2023 00:44

Eto posla za lešinare…

Gost
Ivana
04/05/2023 02:34

I najveći monstrumi su nekad bili,,samo” deca.U kakvog čoveka će da izraste to dete i na šta će sve biti spremno kad odraste kada je ovoliko zla u njemu?Ja sam roditelj i ne bih imala milosti za ovoliku monstruoznost.Mlado biće koje tako razmišlja nije dete , dečiji mozak to ne bi mogao da osmisli, to je prosto psihopata od 13 godina.

Gost
Cica
04/05/2023 14:18

Duboko sam potresena dogadajem,emocije su velike ,pune naboja,decu vise niko nemoze vratiti roditeljima.Tuga je ogromna. Napostoje reci ni uteha za ovakvu tragediju i gubitak dece. No vidim vrlo grube reci ,neprimerene osude ,(iznose se pod velikim emocijama,razumljivo)i to upravo od nas starijih,koji smo najveci krivci jer ovo je nase ogledalo drustva. Mi smo ti koji smo zakazali i koji smo krivi,mi smo valjda punoletni. Mi smo stvorili ovakav sistem ,nisu deca. Ovde pistoji period pre i posle. Sta se i koji su se propusti desili od nas,skole ,pedagoga ,psihologa ,roditelja,drugara,drustva.Bavimo se svim i svacim samone decijom dusom ,valjda zato sto… Učitaj još »

Povezane vesti