Претрага
Претрага
Close this search box.

Suđenje Ivanu Kontiću danas kreće ispočetka pred novim većem

Foto: MUP

 Suđenje Ivanu Kontiću trebalo bi danas da krene ispočetka u Novom Sadu, na pripremnom ročištu, nakon što je prvostepena presuda po kojoj je on osuđen, ukinuta krajem prošle godine po žalbi javnog tužilaštva.

Okrivljeni Kontić, podsetimo, prozvan je u medijima „kostolomcem” jer je u avgustu 2020. godine brutalno pretukao mladića iz Beograda, Miljana Mandića, lomivši mu laktove dok je ovaj oboren nepomično ležao na ulici, ispred jedne od novosadskih kladionica.

Slučaj je upamćen u javnosti i po tome što je otvoren i procesuiran sa izvesnom zadrškom, tek kada su video-snimci tog događaja dospeli na društvene mreže desetak dana kasnije i šokirali brutalnošću.

Kontić je po presudi Višeg suda u Novom Sadu, donetoj u aprilu 2023, bio osuđen za nanošenje teške telesne povrede Mandiću i kažnjen je sa četiri godine zatvora. Međutim, novosadsko Više javno tužilaštvo teretilo ga je sve vreme, uključujući i žalbu koju je tužilac blagovremeno uložio Apelacionom sudu, za pokušaj ubistva.

Žalbu su na vreme podneli i branioci okrivljenog, ali je Apelacioni sud odlučio da ukine prvostepenu presudu, usvojivši žalbu tužilaštva, u novembru 2023. Predmet je vraćen na ponovno suđenje jer je presuda doneta „uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka i na osnovu pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja”.

Sutra se na novom početku suđenja očekuje pripremno ročište koje je zatvoreno, po proceduri, za javnost. Okrivljeni za pokušaj ubistva treba da stigne u novosadski Viši sud iz kućnog pritvora. On je meru zabrane napuštanja stana, uz elektronski nadzor, dobio kada je prošlog aprila bio pušten iz pritvora, po donošenju prvostepene presude.

U kućnom pritvoru, prema podacima ovog suda, Kontić može da ostane najduže do sutra – 22. februara. Kako saznajemo u tužilaštvu uoči početka novog sudskog procesa, javni tužilac se već izjasnio, po pozivu suda, da okrivljeni treba da i dalje da ostane u kućnom pritvoru. Kako objašnjavaju u tužilaštvu, nema mogućnosti da se traži zatvorski pritvor, jer se ova institucija ranije već bila žalila, ali je odbijena, u vezi sa time što je Kontiću ukinuta takva, stroža, mera, koja treba da obezbedi njegovo prisustvo suđenju.

Inače, okrivljeni je jedno vreme bio i u ekstradicionom pritvoru, s obzirom na to da je dva meseca nakon prebijanja u Novom Sadu uhapšen, po poternici, u Podgorici, odakle je bio isporučen Srbiji.

Okrivljenom će se suditi pred potpuno izmenjenim sudskim većem. Umesto sudije Nataše Vojnović, na čelu sudskog veća sada je najavljena Sanja Berak, takođe sudija Višeg suda u Novom Sadu.

U prvostepenom postupku, sudilo se još dvojici – Ognjenu Leđancu i Luki Vukajloviću, za učestvovanje u tuči, odnosno za pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela, ali su oni aprilskom presudom oslobođeni, jer je sudsko veće smatralo da dokaza nema.

Politika

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti