Претрага
Претрага
Close this search box.

SVI DETALJI DRUGOG DANA SUĐENJA KECMANOVIĆIMA: Rasprava oko prisustva javnosti i roditelja ubijene dece, na kraju incident (FOTO)

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Bilo je najavljeno da će drugog dana suđenja u Višem sudu u Beogradu Miljana i Vladimir Kecmanović, roditelji maloletnog Koste, koji je ubio 10 osoba, a šest teško ranio u svojoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, izneti odbranu, međutim, kako saznajemo, na pretresu iza zatvorenih vrata sudnice vodila se rasprava na dve teme – povratak javnosti i dozvola da roditelji žrtava prisustvuju iznošenju odbrane Kecmanovića.

Ova polemika trajala je sat i po, nakon čega su praktično okončana uvodna izlaganja odbrane i punomoćnika oštećenih, pa bi sudija Zoran Božović do narednog pretresa zakazanog za 29. februar i 1. mart trebalo da donese oduku o oba zahteva – da li će prihvatiti ili odbiti.

Roditelji ubijene dece bili su ispred sudnice, zato što je bilo planirano da Kecmanovići iznose odbranu. Prema zakonu, oni kao oštećeni moraju da daju iskaz posle optuženih, pa po tim pravilima ne mogu da slušaju njihovo iznošenje odbrane. Tek posle svog svedočenja mogu da prisustvuju svim suđenjima.

Kako saznajemo, njihovi punomoćnici predložili su sudskom veću da im odobri da uđu u sudnicu i čuju odbrane Kostinih roditelja, jer su oni okrivljeni za izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje jednog metka, a oštećeni o tome nemaju nikakva saznanja, niti o tome mogu da svedoče. Zbog toga što ne znaju kako je i gde Kostin otac Vladimir Kecmanović čuvao pištolje, kako ih je Kosta uzeo, niti da li je sina i kako učio da puca, kao ni otkud DNK majke Miljane na čauri jednog metka nađenoj u učionici, oni neće da svedoče i zato traže da im se dozvoli prisustvovanje iznošenju odbrane.

Kecmanovići bi, prema najavama, odbranu trebalo da iznesu na narednom pretresu.

Njihov branilac Borivoje Borović kazao je nakon suđenja da su svi dali uvodna izlaganja, dopunili i dodatno obrazložili neke stvari.

– Predložili smo sudu da ponovo razmotri odluku o isključenju javnosti – rekao je Borović. – Veliki deo punomoćnika oštećenih je tražio da se vrati javnost. Sud se nije izjasnio o toj odluci. Javnost je sada dodatno uznemirena, zato što je nema u sudnici, zato što nagađaju novinari, a i sami oštećeni šta se unutra dešava. Pošto mi ne želimo da se na bilo koji način brza sa ovim predmetom i van očiju javnosti donese odluka, insistiramo da se javnost obavesti o svemu, koji su dokazi i kako se na kraju izjašnjavaju okrivljeni, da ne bude predmet spekulacije da li su krivi ili nisu krivi, da li se kaju ili ne kaju i razne okolnosti vezane za obučavanje maloletnika.

Punomoćnik nekih oštećenih porodica Ognjen Božović kazao je da rade na tome da oštećene vrate u sudnicu.

– Lično smatram da je javnost postupka pravilo, a isključenje je izuzetak. Ovaj postupak ima širi društveno istorijski značaj, njegov kontekst je važan za upoznavanje svih nas sa motivima ovog stravičnog i nezapamćenog događaja i kao društvo moramo da se preispitamo i borimo za vrednosti da se takav zločin više nikada ne ponovi – rekao je Božović.

Inače, oštećeni roditelji u Palatu pravde došli su sa uramljenim slikama svoje dece u rukama i poredali su ih na klupu nasuprot ulaza u sudnicu. Bilo je šest fotografija dece i jedna školskog čuvara Dragana Vlahovića. Roditelji su čekali informacije da li će im biti dozvoljeno da uđu na suđenje. U jednom momentu Nina Kobiljski, majka ubijene Eme, rasplakala se naglas od boli što njene ćerke više nema.

– Za razliku od njih, ja nisam uspela da osposobim svoje dete da preživi – rekla je glasno i očajno ona, istovremeno plačući, dok su je tešili Anđelko Aćimović i Miloš i Suzana Čikić.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Kada se u podne završilo suđenje, roditelji su stali iza klupe i slika svoje dece, a iz sudnice su najpre izašli advokati Kecmanovića i zastali videvši scenu. Miljana Kecmanović izašla je iza njih i ne gledavši u tom pravcu odmah skrenula ka izlazu. Tada je nešto “puklo” u boli Anđelku Aćimoviću, ocu ubijene Angeline, pa je potresen počeo da viče za njom:

– Majka monstrum! Advokat lažov! – vikao je očajni otac, dok su ga drugi roditelji smirivali.

Borivoje Borović, branilac Kecmanovića, zastao je i krenuo nazad prema njima, pa zatražio od straže da reaguje na viku. Zatim je otišao do glavnog javnog tužioca Nenada Stefanovića i tražio da reaguje, kako bi se ubuduće sprečile ovakve situacije. Tužilac je otišao do Aćimovića, pričao sa njim i otac se polako smirio.

Novosti

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti