Tužilaštvo traži 40 godina zatvora za Zorana Marjanovića

Foto: Nova

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da je predložilo sudu, u završnoj reči, da okrivljenog Zorana Marjanovića oglasi krivim za krivično delo teško ubistvo i osudi ga na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora jer je, kako navode, 2. aprila 2016. u Borči, u blizini kanala koji se nalazi prvi od nasipa na svirep i podmukao način lišio života svoju suprugu, sada pokojnu, oštećenu Jelenu Marjanović.

Tužilaštvo je, kako se navodi u saopštenju, takođe predložilo da se Zoranu Marjanoviću odredi pritvor, s obzirom na to da je za krivično delo koje mu se stavlja na teret propisana kazna zatvora preko 10 godina, a način izvršenja i težina posledice krivičnog dela su doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

Dodaje se da uznemirenje javnosti traje u kontinuitetu, od momenta izvršenog krivičnog dela, pa i u ovom momentu.

Ističe se da je Tužilaštvo dokazalo je da je okrivljeni Zoran Marjanović u vreme izvršenja krivičnog dela postupao u stanju uračunljivosti i da je krivično delo izvršio sa direktnim umišljajem, jer je bio svestan šta čini kada je ošećenoj zadao osam rana po glavi, sa osam udaraca metalnim predmetom, koje su u vreme nanošenja, u svom ukupnom sadejstvu, predstavljale bezuslovno smrtonosnu povredu, što je on i hteo.

U saopštenju se navodi da iz kombinovanog (sudskomedicinsko-trasološkog) veštačenja proizlazi da povrede koje su obdukcijom ustanovljene i opisane, a koje su bile uzrok smrti Jelene Marjanović, nanete dok je ona još bila živa.

Navodi se da na osnovu lokalizacije, rasporeda, izgleda i vrste registrovanih povreda, proizlazi da su nastale jedna za drugom u kratkom vremenskom intervalu.

„Svirepost ubistva dokazuje se upravo navedenim veštačenjem Komisije veštaka, kojim je utvrđeno da je ubistvo izvršeno na grozan način, koji izaziva gnušanje okoline, kao i zbog činjenice što je Jelena ubijena uz nanošenje velikih fizičkih i psihičkih bolova i patnje, i to dok je bila pri svesti, pa sve do gubitka svesti tek u samom kanalu“, navode iz Tužilaštva.

Dodaje se da je žrtvi pričinjen bol i nepotrebna patnja koja prevazilazi patnje koje prate svako lišavanje života, dok izvršilac hoće da je ubije na svirep način, pa čak i da uživa u tome.

„Podmukao način ubistva dokazuje se na osnovu ponašanja okrivljenog, odnosno radnji koje je preduzeo pre i posle ubistva supruge. Ubistvo je izvršeno na lukav, prepreden i prevaran način“, ističe se u saopštenju.

Okrivljeni Zoran Marjanović je, kako se navodi, iskoristio poverenje, sada pokojne supruge, njenu bezazleznost i namamio je da se spuste u podnožje nasipa, ka kanalu, dok je njihovo zajedničko dete, šestogodišnja Jana Marjanović, ostalo na nasipu.

rts.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Gare
08.07.2022 22:06

A šta je rekao branilac?

Povezane vesti