Претрага
Претрага
Close this search box.

UROŠ BLAŽIĆ IDE NA KLUPU NA KOJOJ SU SEDELI LEGIJA I NEVOLJA: Biće u staklenom boksu, do govornice će imati pratnju

Printscreen/YouTube/Bumerang/Arhiva

Suđenje Urošu Blažiću zbog masovnog ubistva u selima Malo Orašje i Dubona kod Mladenovca izmešta se iz Višeg suda u Smederevu u zgradu Specijalnog suda u Beogradu iz bezbednosnih razloga.

Sud u Beogradu u kojem će se održavati ročišta masovnom ubici do sada je bio namenjen za suđenja pripadnicima ozloglašenih kriminalnih klanova, a već u junu na klupi koja je do sada bila predviđena za kriminalce poput Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Zemunski klan, Darka Šarića, sedeće jedan od najvećih masovnih ubica – Uroš Blažić, ali i njegov otac Radiša.

Glavni pretres za masovno ubistvo koje je izvršio Uroš Blažić je izmešten iz Smedereva u Beograd.

Roditelji i drugi članovi porodice ubijenih, ranjeni, njihovi članovi porodica burno su reagovali čim su se vrata sudnice otvorila kako bi komandiri zatvora u Smederevu uveli ubicu i njegovog oca na suđenje.

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu, poznatiji kao Specijalni sud u junu će postati ključna zgrada za ovaj proces, a zgrada će biti pod jakim merama obezbeđenja – Žandarmerija će čuvati zgradu, veliki broj sudske straže biće raspoređen u sudnici, a ono što je najspecifičnije u odnosu na ostale sudove u Srbiji – okrivljeni će biti smešteni u poseban stakleni boks – odvojeni od ostatka sudnice.

Kako će izgledati suđenje Urošu Blažiću?

Dvojica pripadnika Žandarmerije sa puškama u rukama stajaće na trotoaru ispred same zgrade, tu su i organi reda u civilu, na ulazu se nalazi skener kroz koji se provlače torbe, ali i drugi kroz koji je neophodno da prođe svako ko bi da uđe u zgradu suda. Sa leve strane postoji prostorija u kojoj obično rade tri žene.

Jedna je zadužena za uzimanje ličnih karti i svih uređaja (telefona, diktafona…) od novinara, druga proverava da li se nalazite na spisku, dok mobilne telefone od advokata i građana uzima njihova koleginica. Umesto telefona one daju kartice sa brojevima u koje su odložile uređaje.

Tajnim prostorijama do sudnice

Sa desne strane stoji najmanje četiri stražara koji vode računa da telefoni budu predati, ali i da sve protiče u najboljem redu. Pored njih, kroz staklena vrata se prolazi do stepeništa koja dalje vode do sudnica. Levo se nalaze sudnice, a desno medija centar u kojem novinari preko ekrana prate suđenje, dok svojim redakcijama preko sudskih računara šalju šta se dešavalo na ročištu. Tužioci, advokati i svedoci imaju svoj ulaz u prostoriju, dok se specijalnim prolazima uvode okrivljeni.

Novinari koji se odluče da suđenje prate iz same sudnice ulaze kroz poseban ulaz, te će moći da sede pored porodica žrtava, ranjenih, ali i drugih koji su došli da prate suđenje.

Ispred njih, nalazi se stakleni zid koji ih odvaja od okrivljenih – te mogu da vide jedni druge.

Sudnica u koju stane najmanje 50 osoba jako je prostrana. Sa desne strane, osam redova sa kompjuterima i mikrofonima namenjeno je za advokate i pripravnike okrivljenih, dok se prekoputa njih nalaze tužilac, advokati oštećenih.

Poseban boks u kojem će biti ubice

Posebna prostorija, sva u staklu, namenjena je za okrivljene. Sa desne strane, odmah do vrata kroz koje sprovode okrivljene, stoje tri stražara, a na klupama kojih ima više sedeće Uroš Blažić i njegov otac Radiša. Njih će razdvajati najmanje dvojica stražara, koji će takođe paziti da ne dođe do incidenata.

Do govornice se dolazi u pratnji čak šest stražara

U staklenoj prostoriji stoje zvučnici, kroz koje se čuju reči branioca kako okrivljenih, tako i advokata oštećenih, tužilac, sudija… U sudnici postoje tri kamere koje prate celo suđenje i prenose ga putem ekrana koji su okačeni jedan sa desne, drugi sa leve strane. Iz staklene prostorije se izlazi kroz vrata koja čuva stražar, a oni su raspoređeni tako da stoje na svakih, skoro metar, jedan od drugog.

U samom centru ove prostorije Specijalnog suda u Beogradu nalazi se govornica, do koje okrivljeni kada na njih dođe red, dolaze u pratnji šest stražara.

Podsetimo, roditelji žrtava masakra u Mladenovcu nasrnuli su na masovnog ubicu Uroša Blažića čim je uveden u sudnicu nakon čega je ubica Uroš Blažić momentalno izveden iz sudnice.

(Espreso / Blic / Bojana Bogosav / Prenela: A.P)

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti