Претрага
Претрага
Close this search box.

VEROUČITELJU REKAO DA PRELAZI U ISLAM ZBOG DEVOJKE: Progovorio poznanik uhapšenog vehabije Despotovića, otkrio detalje o njemu!

MUP

Igor Despotović (25) uhapšen je u subotu u Beogradu zbog sumnje na terorističko udruživanje, nakon krvavog napada ispred izraelske ambasade koji je izveo Miloš Žujović (25), koji je uzeo versko ime Salahudin i koji je posle napada ubijen.

Dobar poznanik uhapšenog Despotovića kaže da je Despotović u srednjoj školi bio maltretiran od strane drugih učenika, ali kad se to rešilo on je ostao povučen i uvek je bio sam.

– Igor je bio іedan od retkih dobrih momaka u toj srednjoj školi. Miran, pristojan, skromnog držanja, ali i nekako previše povučen. On se ni sa kim nije družio i na odmorima je stajao sam – kaže poznanik za Kurir i objašnjava:

– On je profesoru veronauke, jedanput baš na času otkrio kako namerava da pređe u islam. Svi smo bili onako zbunjeni, jeste on bio onako povučen, ali smo se pitali otkud mu ta ideja.

Prema njegovim rečima, veroučitelj je pokušao da ga odvori od te ideje, ali nije uspeo jer je Despotović već bio vrbovan.

– On je nakon toga ostao sa njim u dugim razgovorima, pokušavaući da ga od toga odvrati, ali u tome nije uspeo, a pošto mu je Igor kao razlog svoje odluke da promeni veru naveo devojku muslimanku s kojom je počeo da se viđa, profesor je pomislio da se radi o pukom mladalačkom hiru usled prve vatre lubavi, koji će ga proći kad se malo stiša i sama vatra. Nije mogao slutiti da je Igor već tada stupio u kontakt sa vehabijama iz Novog Pazara i da su ga oni još tada uzeli pod svoje – priča naš sagovornik.

Kako kaže, to je očigledno učinio iz dubinskog revolta zbog svega što je trpeo od vršnjaka.

– Iste godine pošto je završio školu, uhapšen je zbog detaljnog planiranja da “otme kamion i uleti u Knez Mihailovu”. Eto ga uhapšenog i ovih dana kao saradnika Miloša Žujovića iz Mladenovca, ubijenog tokom napada na pripadnika Žandarmerije, koji je prišao islamistima verovatno iz neke slične psihološke drame – kaže poznanik Igora Despotovića i dodaje:

– Baš srpski momci, jedan iz Beograda, drugi iz srca Šumadije…

Printscreen

Despotović je, da podsetimo, ove godine u aprilu osuđen na kaznu zatvora od tri godine zbog podsticanja na izvršenje krivičnih dela.

– Okrivljeni Despotović Igor osuđen je na kaznu zatvora u trajnju od tri godine, u koju mu je uračunato vreme provedeno u pritvoru, kao i vreme provedeno na meri zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora – obrazloženo je ranije ove godine.

Despotović je, što se navodi i u optužnici koja je podignuta protiv njega, u stanju uračunljivosti kontinuirano i javno, putem video snimaka, fotografija i tekstova iznosio i pronosio ideje kojima se neposredno podstiče na vršenje terorizma.

– Sumnja se da je od početka marta 2020. godine do 5. februara 2022. godine na više društvenih mreža adminstrirao, odnosno prvo otvorio, a zatim upravljao sa više naloga i u delu naloga koji je javan i dostupan za sve korisnike, postavio niz sadržaja tekstova snimaka i fotografija koji veliča organizaciju Islamska država – navodi se u optužnici.

Despotović je hapšen i u akciji BIA 2017. godine kada je spremao teroristički napad i objavljivao poruke podrške Islamskoj državi, ali i pisao upustva za trovanje nemuslimanskog stanovništva gasom “Sarin”!

Despotović je već osuđivan zbog sličnog dela i to 2018. godine zbog sumnje da je planirao napad kamionom u centru Beograda.

Foto: PRIVATNA ARHIVA

 

Kurir

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti