TONS
Eparhija bačka saopštila je danas da je izvršen napad na Vladičanski dvor u Novom Sadu, što smatra kulminacijom višemesečne harange koja se vodi protiv Srpske pravoslavne crkve.

U saopštenju je navedeno da su u noći između 8. i 9. oktobra nepoznati počinioci su upali na gradilište i u dvorište zgrade administrativnog centra Eparhije bačke i da je policija izvršila uviđaj.

– Pojedini mediji su proteklih nedelja vodili perfidnu kampanju protiv Eparhije bačke i njenog episkopa Irineja. Pod plaštom zabrinutosti za kulturno i istorijsko nasleđe zgrade Vladičanskog dvora, izrečene su mnoge uvrede, klevete i laži da bi se narušilo poverenje u Crkvu, sa tendencijom na diskreditovanje ugleda episkopa Irineja – navedeno je u saopštenju.

Direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Vapa konstatovao je da će rokovi za završetak radova biti produženi usled nanete štete Vladičanskom dvoru, kao i da će radi bezbednosti objekta, biti uveden 24-časovni fizički nadzor gradilišta.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović najoštrije je osudio ovaj upad i zatražio od policije da pronađe odgovorne za nezabeležen incident.

– Najoštrije osuđujem upad nepoznatih lica u kompleks Vladičanskog dvora u Novom Sadu i, posebno, kampanju neistina i laži koja se vodi u vezi sa rekonstrukcijom njegove fasade – istaknuto je u Mirovićevoj pismenoj izjavi.

On je dodao da su prljava kampanja i napad pokušaj linča episkopa bačkog Irineja, kao i rušenja crkvenih i narodnih vrednosti.

– Istina je samo jedna i veoma jasna – rekonstrukcija Dvora se izvodi pod nadzorom najstručnijih ljudi koje Vojvodina ima u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika i uz učešće majstora specijalizovanih preduzeća proverenih u radovima u zemlji i inostranstvu. Ponosan sam što sam dio tog projekta – dodao je Mirović.

Prema njegovim rečima, svim investicijama, pa tako i obnovi Dvora, u posljednje četiri godne pristupa se profesionalno i odgovorno.

On je naglasio da će nastaviti da pomaže ustanove koje će odgovorno pristupati zaštiti objekata od velikog značaja.

Prilikom obnove fasade Vladičanskog dvora jedan deo originalnih pločica zamenjen je novim, što je uzrokovalo “rat” saopštenjima pojedinih medija i Eparhije bačke.

Građani koji prepoznaju osobe sa snimka mole se da se jave policiji na broj 192.

Autor: nsuzivo.rs/RTRS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments