Foto: AP VADIM GIRDA, PROFIMEDIA

Dvanaesti dan specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Lugansk oslobođen
Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik veći deo republike danas već oslobođen.

Istorijski maksimum cene gasa
Cene fjučersa gasa u Evropi obnovile su istorijski maksimum, premašile 2.500 dolara za hiljadu kubnih metara.

Cene gasa u Evropi po prvi put u istoriji premašile su 3.000 dolara za hiljadu kubnih metara i porasle za više od 38 odsto.

Evakuacija civila
Nakon dva neuspela pokušaja, za danas je ponovo dogovoren privremen prekid vatre, kako bi civili mogli da napuste Kijev, Mariupolj, Sumi i Harkov. Rusija je najavila da će humanitarni koridor biti otvoren od 8 časova.

Foto: Foto: EPA-EFE/Wojtek Jargilo

Ukrajinski zvaničnici tek treba da potvrde ovu informaciju.

Rusija je saopštila da će “pratiti i kontrolisati evakuaciju civila tokom prekida vatre iz gradova Ukrajine uz pomoć dronova”.

– Stoga upozoravamo da su svi pokušaji ukrajinske strane da još jednom obmane Rusiju i ceo civilizovani svet u remećenju humanitarne operacije, navodno krivicom Ruske Federacije, ovoga puta beskorisni i bespredmetni – navodi se u saopštenju.

Američki general nadgleda naoružavanje Ukrajine
Američki general Mark Majli posetio je aerodrom, koji je postao centar za snabdevanje Ukrajine oružjem, prenosi Si-En-En, pozivajući se na visokog zvaničnika Pentagona.
Prema njegovim rečima, Majli je posmatrao kako zapadne zemlje isporučuju oružje Ukrajini.

Poslednjih dana aerodrom, čija lokacija se ne saopštava, povećao je broj letova – sa nekoliko na 17 dnevno.

Upozorenje Poljskoj
Pokušaji Poljske da zauzme nekretnine Ruske Federacije u Varšavi su nezakoniti, ako budu sprovedeni, Moskva će odgovoriti adekvatno, rečeno je RIA Novostima u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Moskva je razočarana odlukom Berlina da isporuči oružje Ukrajini i zabrinuta je da bi ono moglo pasti u ruke terorista i pljačkaša, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Jutros je došlo i do požara na skladištu nafte u Lugansku.

U Ukrajini deluje diverzantska grupa “Gruzijska nacionalna legija”, čiji su se pripadnici borili u Avganistanu i Iraku, rekao je izvor RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, aktivnosti „legije“ koordiniraju ukrajinske specijalne službe, a Sakašvili ju je ranije finansirao preko američkih fondova.

Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine. Predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti “zahtevaju odlučnu i hitnu akciju” i da su se narodne republike Donbasa obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć.

novosti.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments