Претрага
Претрага
Close this search box.

ALIBEGOVAC VELIKI POTENCIJAL ZA RAZVOJ VINSKOG TURIZMA: Plan je da se grade HOTELI, SPORTSKI TERENI i evo šta sve još

Foto: Lifestyle Asia Hong Kong
U naselje Alibegovac, u okviru Petrovaradina, u planu su turističko-sportsko-rekreativne površine, namenjene za lociranje sportskih, ugostiteljskih i objekata za smeštaj posetilaca kao i različite zabavne, kulturne sadržaje.
– U okviru ove namene planiraju se otvoreni sportski tereni i manji objekti na kompleksima prožetim zelenim površinama – navedeno je u Nacrtu plana detaljne regulacije područja južno od glavne gradske saobraćajnice na Alibegovcu, a zapadno od Zanoškog potoka u Petrovaradinu.
Turistički objekti koje je moguće realizovati na ovom prostoru su: hoteli, smeštajni kapaciteti, ugostiteljski objekti, etno-centri, kongresni centri, objekti u vezi sa vinskim turizmom i sl.
S obzirom na izvanredan položaj i prirodne vrednosti, prisustvo vinograda i voćnjaka i tradiciju vinogradarske proizvodnje, moguće je razvijanje vinskog turizma sa elementima i sadržajima neophodnim za turistički boravak (obilazak vinskih podruma i degustacije, gastronomske manifestacije i sl.), dodaje se.
Preporučuje se da minimalna veličina parcele bude 800 m2 za postojeće parcele, odnosno 1.500 m2 za nove parcele uz toleranciju 10 %. Maksimalni indeks zauzetosti je 30 %. Maksimalna spratnost je do P+2.
U okviru planiranih sadržaja moguće je formirati jednu stambenu jedinicu maksimum 150 m2 bruto razvijene građevinske površine koja se može graditi u okviru poslovnog objekta ili kao slobodnostojeći objekat (drugi objekat na parceli).
Parkiranje i garažiranje vozila obavezno je obezbediti na parceli.
Potencijal za 1.200 stanovnika
S obzirom na to da se područje Alibegovca od vinograda, preko vikend-naselja, postepeno transformisalo u stambeno naselje u okviru namene turističko-sportsko-rekreativne površine koja je definisana Planom generalne regulacije, postoji potreba grada za sadržajima stanovanja.
Prema podacima iz registra stanovništva JKP Informatika Novi Sad, na području obuhvaćenom Planom evidentirano je 76 stanovnika, a prostor ima potencijal za oko 1.200 stanovnika.
eKapija (A.K.)

Tagovi:

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Elizabeta
30.09.2022 10:17

Super.
A sto na Alibegovcu ne postoje osnovni uslovi-gradska voda, put, rasveta, struja… To nije bitno očigledno!

Gost
Milos
05.10.2022 06:46

Kakav vinski turizam kada su Galensu prodali NAVIP ov vinograd na kome ce zidati desetine kvadratnih metara gradjevinskog prostora, kada se betoniraju brda i prave raznorazni Hill-ovi.

Gost
Andjelka
07.10.2022 14:50

Mi,koji na Širinama i Alibegovcu,imamo objekte za stanovanje i redovno plaćamo porez,informatiku i sve ostale dažbine,nemamo ni ulicnu rasvetu,put samo zakrpe i čim padne jača kiša ponovo se stvore rupe jer se voda sa brda sliva putem,pošto su kanali uz put zatrpani.

Povezane vesti