Foto: vodevojvodine.com
Profesor hemije iz Nemačke upustiće se u avanturu preplivavanja Dunava od njegovog izvorišta do mesta gde se uliva u Crno more, sa ciljem da skrene pažnju javnosti na to koliko je ova druga po veličini evropska reka zagađena.

Profesor Andreas Fath sa univerziteta u Furtvangenu tokom tri meseca plivaće do ušća Dunava u Crno more kroz Austriju, Mađarsku i Srbiju te završiti samo nekoliko kilometara od granice Rumunije i Ukrajine.

Iz projekta „Čisti Dunav“, koji od petka prati Fatha, kažu da kroz Dunav svakodnevno u moru završi oko četiri tone plastike.

-Neke zemlje kroz koje Dunav protiče nemaju ni efikasni sistem reciklaže boca ni razumne načine sprečavanja stvaranja otpada. Plastične boce, kese i mikroplastika mogu se naći duž obala i na rečnom dnu -tvrdi organizacija.

Ovaj 57-godišnji predavač svakodnevno će uzimati uzorke vode iz Dunava. Na njegovo plivačko odelo biće pričvršćen i pasivni skupljač koji će detektovati strane materije u vodi. Veb stranica projekta prikazivaće rezultate brzih testova uzoraka.

Na ovom će poduhvatu uz 57-godišnjaka biti tim koji će održavati radionice, predavanja i akcije čišćenja reke.

Fathu ovo nije prvi put da kombinuje nauku i ekstremne sportove – 2014. preplivao je hiljade kilometara Rajne kako bi skrenuo pažnju na kvalitet vode.

Hina

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments