FoNet
Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da će prvo povećanje cene gasa ove godine biti verovatno od 1. maja i ne veće od 10 odsto.

Kako je dodao, drugo poskupljenje, ako ga bude, neće biti pre poslednjeg kvartala 2022, kao i da sigurno neće biti bilo dvocifreno.

-Prema računici Srbijagasa, a i po onome što su tražili MMF i Svetska banka, a i projekcijama u budžetu i planu poslovanja Srbijagasa, biće jedno poskupljenje, mislim, od 1. maja, i neće biti više od 10 odsto – rekao je Bajatović Tanjugu.

Kako kaže, da li će biti i drugog poskupljenja, zavisi od kretanja na berzi.
-Trenutno je gas oko 500 evra za 1.000 kubika. Prema naftnoj formuli za dve milijarde kubika gasa, koje dobijamo na osnovu dogovora Vučića i Putina, što su dve trećine naših potreba, trenutna cena je oko 330 dolara. Može da se desi da prihodi Srbijagasa budu takvi i prihodi u privredi, i da nam se pomogne u budžetu, da sledeće poskupljenje bude manje ili da ga možda i ne bude – naveo je Bajatović.
-Ostalo nam je 200 miliona kubika gasa u Mađarskoj, što je plaćeno, 286 miliona u Banatskom dvoru i to je plaćeno i ruskih 294 miliona, ali to i ne moramo da računamo. Računamo da bi u Mađarskoj mogli da uskladištimo još 200 miliona metara kubnih, jer su cene relativno povoljne – kazao je Bajatović.
Dodao je da je kapacitet Banatskog dvora 550 miliona kubika i da Srbijagas želi tu da utisne dodatnih 200 miliona kubika, kako bismo imali 750 miliona.
Napomenuo je da su dobre cene i da treba da povećamo rezerve, u slučaju da dođe eventualno do terorističkih akata u Crnom moru koji bi uticali na Turski tok.
Biće možda promene odnosa Turske i Mađarske prema Rusiji, pa da ne bismo bili u toj vrsti problema dodao je Bajatović.
Tanjug
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
13/03/2023 10:38

Veseli se srpski rode, ljubitelju ne slobode! 🙂