Претрага
Претрага
Close this search box.

Balerine, umetnici, basketaši i tatu majstori predstavljaju bogatstvo Novog Sada

Foto: Novi Sad EPK
Balerine, ulični svirači, slikari, veslači, basketaši, performeri, plesači, boćari, muzičari, fotografi zajedno su predstavili sve one vrednosti i specifičnosti koje čine deo identiteta grada i kao takve su i jedan od razloga za dobijanje prestižne titule – Evropske prestonice kulture.

Učenici i učenice Muzičke i baletske škole u Novom Sadu, članovi AKUD „Sonja Marinković“, mladi i već nagrađivani, ali i renomirani vizuelni umetnici i umetnice među kojima su Aleksandar Bunčić, Pavel Surovi, Luna Šalamon, kao i tatu majstor, koji nosi epitet jednog od najboljih u Srbiji, Ivan Sabo, vizuelno su predstavili raznolikost i bogatstvo Novog Sada.

Dokazujući da kulturu kao način života ne čini samo umetnost, već i druge oblasti, kao što je sport, ovoj promociji pridružili su se i članovi Veslačkog tima Danubius, predstavljajući tradiciju Novog Sada stvorenu na obali Dunava, basketaši 3X3 koji, ostvarenim uspehom prethodnih godina, ispisuju novu sportsku istoriju Srpske Atine, kao i koreografkinja Marina Aranitović koja je stekla višegodišnje iskustvo kako u zemlji, tako i u inostranstvu i brojni plesači.

Foto: Novi Sad EPK

Posebnom novosadskom šarmu u promociji doprineli su ulični svirači Bad Week, koji su ove godine bili deo programa Kaleidoskopa kulture, bend The Bad Week, kao i čuveni boćari, koji decenijama u različitim delovima grada održavaju tradiciju jedne od najstarijih sportskih igara.

Promociji Novog Sada kao Evropske prestonice kulture doprineli su i umetnici iz drugih gradova Srbije, među kojima kompozitor, Nemanja Mosurović poznat po muzici za brojne domaće filmove i serije među kojima su „Četvrti čovek“, „Šejtanov ratnik“, „Beogradski fantom“, „Besa“, „Vojna akademija“ i druge, filmski radnici koji su ostvarili internacionalnu karijeru Aleksandar Adžić i Miloš Jaćimović i drugi.

Program Evropske prestonice kulture tokom 2022. godine obuhvatiće više od 4000 domaćih, nacionalnih i evropskih umetnika koji će se predstaviti na 1500 kulturnih događaja, a više detalja možete pronaći na sajtu „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti