Foto: GTV Archive/Shutterstock FILM STILLS OF 'BAMBI' WITH 1942, BAMBI, DAVID HAND IN 1942 VARIOUS

Dva romana, “Vini Pu” engleskog pisca za decu A.A. Milnea i “Bambi, život u šumi” Feliksa Saltena- samo su par od mnoštva kreativnih radova koji su ušli u javno vlasništvo 1. januara Sjedinjenih Američkih Država.

Ove godine vidimo talas knjiga, filmova, zvuka snimci i kompozicije iz 1926. (i ranije) postaju slobodno dostupni za kopiranje i adaptaciju.

Ovde je važno razlikovati da Diznijeve (i druge) adaptacije ostaju pod autorskim pravima, kao i druge knjige autora. Sve adaptacije, remiksi ili proširenja ovih priča moraju biti zasnovani na originalnim delima iz 1926. godine. Takođe, Vini Puov drug Tigar se prvi put pojavio u knjizi 1928. godine, tako da će ostati zaštićen autorskim pravima još dve godine.

Sam Dizni je dosta pio iz ovog bazena, zasnivajući mnoge kultne filmove na delima iz javnog domena kao što su “Alisa u zemlji čuda”, “Pepeljuga”, “Knjiga o džungli”, “Mala sirena”, “Lepota i zver” i “Snežna kraljica” (ponovo zamišljeno kao Frozen). Ironično, kompanija je snažno (i uspešno) lobirala da produži uslove autorskih prava u SAD, koji sada traju 95 godina.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments