Foto: Supplied/ Chimera Taxidermy
Samo vlasnici kućnih ljubimaca znaju kakva se ljubav rađa i razvija tokom suživota sa krznenim prijateljima. Kratak životni vek ljubimaca neminovnost je protiv koje nema leka, rastanak je uvek bolan i patnja nekada traje prilično dugačak vremenski period.

 

Vlasnici često čuvaju uspomene koje će ih do kraja života podsećati na nezaboravne momente sa najboljim prijateljem, ali neki se odlučuju da u toj potrebi odu i korak dalje.

Jedna ožalošćena porodica odlučila je da transformiše svog pokojnog zlatnog retrivera u tepih prostirku, tako da će ih uvek podsećati na pahuljastog psa kod kuće.

Australijska kompanija “Chimera Taxidermy” angažovana je da napravi uspomenu tepih prostirku od uginulog psa. Vlasnica preduzeća Medi (29) kaže da to nije neobičan zahtev – taksidermija kućnih ljubimaca je u porastu.

U postu na Instagramu na nalogu svoje kompanije, Medi je napisala: “Prelepi stari zlatni retriver sačuvan za svoju porodicu. Konačno spreman da krene kući.“

U komentarima je objasnila da je “koža štavljena i pretvorena u kožu kako krzno ne bi ispadalo“.

Govoreći za Yahoo news, Medi je nastavila: “Taksidermija kućnih ljubimaca je postala popularnija u poslednjih pet godina, tako da je to veoma nova stvar za većinu ljudi. Neke su više sentimentalna uspomena, druge su izložene odmarajući se u svojim krevetima ili kako god su vlasnici želeli da ih sačuvaju.”

Od Medi je zatraženo da sačuva mnogo različitih životinja, uključujući pacove, zečeve, koze i zamorce. Taksidermija priznaje da “definitivno nije za svakoga” i rekla je da “to apsolutno poštuje”.

Ona smatra da je neverovatno korisno pomoći vlasnicima da prebrode tugu i dozvoli im da zauvek zadrže deo svog ljubimca. Nakon što je na mreži podelila video o tepihu zlatnog retrivera, Medi je dobila različite odgovore od ljubitelja pasa.

Dok se nekima dopala ova ideja koju smatraju “slatkom”, drugi su bili uvereni da će im to otežati žaljenje za uginulim kućnim ljubimcem.

”Tako mi je drago što ovo sada više ljudi radi“, napisala je jedna osoba, dok je druga rekla: “Super slatka, nikada ranije nisam videla kućne ljubimce sačuvane kao krzna“.

Taksidermija je umetnost očuvanja životinja, često njihovim punjenjem ili montiranjem. Ima dugu istoriju, sa plišanim ili jahanim životinjama koje se tradicionalno drže kao lovački trofeji ili su izložene u muzejima, piše Mirror, a prenosi sajt Zanimljivosti dana.

Taksidermija je danas jako popularna, više nego ikada pre, te dobija na popularnosti širom sveta. Mnogi vlasnici odlučuju da transformišu svoje pokojne pse i mačke u prostirke, plišane igračke i umetnička dela.

Zanimljivostidana.com/Luftika.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments