Foto: Food.com

Za sveže, tople mafine uz prvu jutarnju kafu, zamešajte testo prethodne noći. Pokrijte posudu plastičnom folijom i ostavite u frižideru do 8 sati, a zatim nastavite sa receptom kako je napisano. 

Ako nemate pavlaku, dobre zamene su obični punomasni jogurt ili grčki jogurt.
Možete zameniti do polovine brašna za integralno brašno; posebno dobro deluje belo integralno pšenično brašno.

Za hrskav vrh sa malo sjaja, pospite mafine šećerom pre pečenja. Dodajte koricu limuna u testo za malo ukusa i arome citrusa. Borovnice možete zameniti za maline, kupine ili neku drugu bobicu po vašem izboru.

Foto: Splenda

Sastojci:

320 grama višenamenskog brašna
1 kašika praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice cimeta
200 grama šećera
2 velika jaja
1 šolja pavlake
8 kašika toplog rastopljenog neslanog putera
1 kašičica mleka ili vode
1 kašičica vanile
300 grama svežih prepolovljenih borovnica

Foto: bioteo.com

Zagrejte rernu i pripremite tepsije. Postavite rešetku u sredinu rerne i zagrejte na 200 stepeni. Podmažite standardne kalupe za mafine ili ih obložite papirnim čašama za mafine (ovaj recept daje 16 do 18 mafina standardne veličine).

U velikoj posudi umutite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i cimet. U posebnoj posudi umutite šećer, jaja, pavlaku, puter, mleko i vanilu.

Mešajte testo i dodajte bobice. Dodajte mokru smesu u suvu mešavinu i mešajte sve dok se suvi sastojci ne navlaže. Testo će biti veoma gusto. Dodajte bobice. (Ako koristite smrznute bobice, prvo ih odmrznite, a zatim ocedite višak tečnosti i lagano ih premažite brašnom).

Foto: Splenda

Podelite testo ravnomerno po šoljama za mafine, ispunjavajući svaku ne više od 3/4. Pecite na 200°C dok čačkalica umetnuta u sredinu 1 ili 2 mafina ne izađe čista, 17-20 minuta.

Ostavite da se ohladi 2 do 3 minuta pre nego što izvadite iz tiganja. Ako ne servirate toplo, ostavite da se ohladi na rešetki.

Poslužite što je pre moguće, najbolje u roku od nekoliko sati nakon pečenja. Čuvajte preostale mafine u hermetički zatvorenoj posudi do 3 dana ili zamrznite do mesec dana. Ako ih malo zagrejete u rerni ili mikrotalasnoj pećnici, vratićete im mekoću.

nsuzivo.rs

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments