foto: Pixabay
Osim škola, i predškolske ustanove biće obavezne da 1. septembra puste državnu himnu “Bože pravde”, ali samo deci koja polaze u pripremni predškolski program, kazali su za “Danas” u Ministarstvu prosvete.

– Ministarstvo prosvete je uputilo dopis svim školama, kao i predškolskim ustanovama o izvođenju himne Republike Srbije na početku radne i školske godine. U skladu sa tim, sve škole i predškolske ustanove 1. septembra obavezuju se da na početku radnog dana i prvog časa u svakoj smeni nastave obezbede izvođenje republičke himne “Bože pravde”, a u skladu sa Zakonom o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije – navode iz Ministarstva prosvete.

Ministar prosvete Branko Ružić smatra da je “poštovanje državnih simbola izraz poštovanja države u kojoj živite, ali i pripadnosti društvenoj zajednici. Izuzetno je važno da se osećaj poštovanja prema svim državnim simbolima – zastavi, grbu i himni razvija od predškolskog i školskog uzrasta”.

Kako pojašnjavaju iz Ministarstva, izvođenje himne moguće je sviranjem, pevanjem ili sviranjem i pevanjem, a za izvođenje se mogu koristiti razglas, računari i muzički uređaji.

Školama i predškolskim ustanovama je dostavljen link sa sajta Vlade Srbije sa koga mogu preuzeti muzika i tekst himne.

– Kada su u pitanju predškolske ustanove, potrebno je da vaspitno-obrazovno veće ima u vidu uzrast dece za koju će pripremati i realizovati izvođenje himne – navode iz Ministarstva.

U dopisu, Ministarstvo je podsetilo direktore ustanova na doslednu primenu propisa, koji se odnose na izvođenje himne, kao i na propisanu nadležnost i odgovornost direktora u obezbeđivanju uslova za zakonitost rada ustanove u celosti.

Danas.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments