Foto: stilkurir.rs

Zeleni paradajz ima potpuno drugačiji ukus i teksturu od zrelog, crvenog paradajza i najčešće se koristi u turšiji, kao zimnica. Dok se neki brinu da može biti otrovan, drugi tvrde da je jako dobar za neke zdravstvene tegobe.

Ponekad se u zbirkama recepata sa prirodnim lekovima sreće savet da kolutove zelenog (ali i zrelog) paradajza koristite kao obloge ako patite od proširenih vena. Treba znati da sve površinske terapije, uključujući i one sa medikamentima, deluju samo – površinski i kratkotrajno.

Foto: agroklub.rs

Za lečenje vena morate se obratiti lekaru, a obloge od paradajza koristite samo ako vam one olakšavaju tegobe. Takođe, budite oprezni sa njegovom upotrebom u ishrani u sirovom stanju. Ono se ne preporučuje zbog sastojka solanina koji je toksičan i može izazvati bolove u stomaku čak i ako se uzme 25 mg ove supstance.

Zato se savetuje da ga koristite u zimnici, bilo kao sastojak turšije bilo kao osnovnu namirnicu za kiseljenje u tegli. Takođe, možete ga i termički obrađivati, a najbolje je da pratite svoju reakciju i pratite da li vam prija kad jedete zeleni paradajz.

lepa&srecna

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments