Foto: sr.wikipedia.org
Veliki broj vernika Srpske pravoslavne crkve subotom se uputi ka Mačvi u manastir Ilinje u kome iguman Isaija molitvama leči najteže bolesti i isteruje đavola iz posednutog!

Naime, svake druge subote već od ranog popodneva može se videti mnoštvo poklonika. Nepregledna kolona automobila i autobusa, domaćih i stranih registracija, nadire na manastirsko imanje.

Vernici se okupljaju na četvorosatnom večernjem bogosluženju i osvećenju jeleja (ulja), čitanju molitvi za isceljenje i sedmostrukom pomazanju osveštanim uljem protiv bolesti i, kako napominju monasi, napada demona. Nakon molitvi u crkvi vernike očekuje zajednička trpeza.

Jeleosvećenje se vrši u svim hramovima kad im se jave bolesni, ali jedino u Ilinju to se čini redovno i masovno. Sedam puta čita se molitva za zdravlje, koja počinje sa „Oče sveti, lekaru duše i tela…“, i sedam puta sveštenik ide od jednog do drugog u crkvi sa uljem u čašici i četkicom kojom iscrtavaju krstove.

Sedam puta okupljeni padaju na kolena i priklanjaju glavu, tvoreći rukom na onome ispred sebe neprekinuti lanac. One prve do oltara sveštenik pokriva svojim plaštom i nad njima čita Novi zavet. Crkva smatra da je uzrok bolesti zla sila. Čovek nije taj koji ima bolest, nego su ga zaposeli demoni, koje, da bi ozdravio, treba isterati.

Čudotvorni otac Isaija
FOTO: J. GUBELIĆ / RAS SRBIJA

Glavna asocojacija na ovo sveto mesto otac Isaija koji provodi dane u neprekidnim razgovorima sa ljudima koji dolaze po duhovnu pomoć i rešenje svojih ličnih životnih problema.

-Mi se molimo, lekari leče, a Gospod izlečuje – kaže arhimandrit Isajia i dodaje da u Ilinju kod Šapca lek mogu da nađu oboleli od šizofrenije i drugih duševnih bolesti, kao i od raka.

U ovom manastiru spas traže i oni koji veruju da su ih zaposeli đavoli.

Okupljeni 7 puta padaju na kolena i priklanjaju glavu formirajući rukom sa onim ispred sebe neprekinuti lanac. One prve do oltara sveštenik pokriva svojim plaštom i nad njima čita Novi zavet.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments