Foto: Stuff.co.nz

Potrebna vam je samo jedna muva da uleti na vašu hranu na stolu da biste se uznemirili zbog toga koje su klice možda sletele sa njim. Ali, kakva šteta se može naneti ako muva sleti na vašu hranu? Treba li ga baciti?

Koliko god da ne volimo ove insekte, muve igraju važnu ulogu u životnoj sredini tako što pomažu u raspadanju, oprašuju biljke i obezbeđuju hranu za insektivodne predatore. Oni mogu pomoći u rešavanju zločina i lečenju zaraženih rana.

Musca domestica, opšte poznata kao kućna muva, jedan je od najrasprostranjenijih insekata na svetu. Našla je mesto u našim domovima i oko njih. Usko je povezan sa trulim organskim otpadom, uključujući mrtve životinje i fekalije. Nije iznenađujuće da su poznati kao „prljave muve“.

Foto: BBC

Nakon polaganja jaja, crvi će se izleći i pojesti svoj put kroz raspadajući organski materijal pre nego što postanu lutke, a zatim će se pojaviti kao odrasla muva nekoliko dana kasnije. Odrasle muve mogu da žive do mesec dana i za to vreme mogu da polože stotine jaja.

Kada je u pitanju prenošenje patogena, nije nužno sama muva, već je važno odakle dolazi. Muve ne posećuju samo sveže napravljene sendviče. Oni provode mnogo više vremena u trulom životinjskom i biljnom otpadu. Među ovim otpadom može biti niz patogena i parazita.

Kućne muve ne ujedaju. Za razliku od komaraca koji pljuvačkom prenose patogene od značaja za ljudsko zdravlje, kućne muve prenose patogene na noge i telo. Osim što za sobom ostavljaju otiske stopala ispunjene patogenima, muve ostavljaju izmet na našoj hrani. Muve nemaju zube. Ne mogu da zagrizu iz naše hrane, pa moraju da ispljunu pljuvačku bogatu enzimima koja rastvara hranu, omogućavajući im da usišu nastalu supu od regurgitiranih digestivnih tečnosti i delimično rastvorene hrane. Ako muva ima dovoljno vremena da hoda okolo po našoj hrani povraćajući, usisavajući i vršeći nuždu, šanse da iza sebe ostavi zdravu populaciju patogena su velike.

U većini slučajeva, uočiti muvu na hrani ne znači da morate da je bacite. Iako nema sumnje da muve mogu da prenesu bakterije, viruse i parazite iz otpada u našu hranu, malo je verovatno da će jedan dodir izazvati lančanu reakciju koja vodi do bolesti za prosečnu zdravu osobu.

Više zabrinjavaju muve koje slete van vidokruga i lutaju nekoliko minuta po vašoj hrani ili prostoru za pripremu hrane. Što više vremena prolazi, veća je šansa da patogeni koje ostavljaju muve rastu i razmnožavaju se na našoj hrani. Tada se povećavaju zdravstveni rizici. Mnogo muva može biti zabrinjavajuće, ali rizik je generalno veći u regionima udaljenim od grada. Ne samo da je verovatno da će biti veći broj muva, već i veća šansa da će biti u kontaktu sa mrtvim životinjama i životinjskim otpadom.

Ni u gradu ne nedostaje mogućnosti za muve, ali uglavnom, insekticidi i poboljšani higijenski standardi pomažu u kontroli muva i minimiziraju rizik od kontakta sa kontaminiranim supstancama.

Uverite se da je vaša hrana pokrivena dok je pripremate, kuvate i servirate na otvorenom i ne ostavljajte „ostatke“ da stoje napolju zbog muva. Postoji mnogo drugih razloga zbog kojih je bezbednost hrane važna tokom leta, a ne samo da bi se sprečilo da muve slete.

Komarnici na prozorima i vratima će pomoći da se spreče muve i drugi insekti da uđu unutra, ali je i minimiziranje smeća oko kuće ključno. Osigurajte da se kante redovno čiste, kućno smeće je pokriveno i da se životinjski otpad rutinski čisti. Dodavanje insekticidnih površinskih sprejeva oko prostora za kante će pomoći, a unutar kuće, niz sprejeva za uništavanje će smanjiti broj muva.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments