Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs
Pravoslavna nova godina ili Srpska nova godina, dočekuje se večeras, pravoslavci ovu drugu Novu godinu dočekuju uglavnom u krugu porodice i prijatelja i u skromnijoj atmosferi, ali ima dosta i onih koji je proslavljaju u restoranima, klubovima i kafićima

Julijanski 1. januar, odnosno 14. januar, u narodu je posvećen Svetom Vasiliju, a poznat je i kao Mali Božić. Duga tradicija proslavljanja Pravoslavne nove godine ustalila je u našem narodu i određene običaje koji se rado poštuju.

Julijanski kalendar danas koristi Srpska pravoslavna crkva, a po starom srpskom kalendaru, danas je 7530. godina.

Prema narodnim običajima uoči Nove godine sprema se svečana večera, gde ukućani sa gostima, prijateljima i srodnicima uz veselje i pesmu čekaju ponoć. Tačno u ponoć, svi se ljube i jedni drugima čestitaju dolazak Nove godine sa željama za dug život, dobro zdravlje i uspeh u poslu. Na sam dan Nove godine odlazi se u Crkvu, a posle se obavlja svečani ručak.

Tog dana jede se glava božićne pečenice, a to je najčešće glava jagnjeta ili praseta, a domaćice mese novogodišnju česnicu “Vasilicu”. Pored Nove godine, koja je poznata i pod nazivom Mali Božić, 14. januara obeležavaju se još dva značajna praznika:

Obrezanje Gospoda Isusa Hrista i Sveti Vasilije Veliki. Crkva ispraća staru i dočekuje novu godinu neuobičajenim slavljima, na duhovni način, molitvama i bogosluženjima, ali i blagosilja sve pristojne proslave, bez šunda i kiča, podsećajući da se u brojnim crkvenim domovima organizuju dočeci Nove godine.

Toga dana u nekim krajevima Srbije spaljuju se ostaci badnjaka, a pored vasilica mese se i krofne u koje se, kao i za Božić, stavlja novčić.

Takođe, veruje se da, pored bogate trpeze, na ovaj dan u kuću treba uneti neku novu stvar, kupljenu tog dana, kako bi kuća i ukućani tokom cele godine imali napretka.

nsuzivo.rs/najzena.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Neko
14/01/2022 00:26

7530??? Idioti…