Međunarodni dan vatrogasaca uspostavljen je zbog smrti pet vatrogasaca u tragičnim okolnostima u burnoj vatri u Australiji. Tim povodom, Igor Adam, komandant Vatrogasno – spasilačkog bataljona Novi Sad, istakao je da čestita svim svojim kolegama njihov dan i dodao da se pored današnjeg dana slavi i 17. septembar koji je ujedno slava i dan sektora za vanredne situacije. 

-Poruka svim građanima bi bila da budemo pažljivi i da se ponašamo odgovorno kada je u pitanju zaštita od požara. Na taj način možemo smanjiti nastale posledice. Na dnevnom nivou imamo u proseku tri do pet intervencija, a nekada ide i preko petnaest. Jako je retko da prođe dan bez intervencije- rekao je za naš portal Adam.

Komandant izdvaja da su najčešći uzroci požara uključeni električni uređaji bez nadzora. Redovno se treba kontrolisati ispravnost električnih uređaja, instalacija, kao i to da osigurači budu adekvatni. Sve je veći problem sa punjačima za telefone i laptopove, a Adam daje još nekoliko saveta.

Foto: nsuzivo.rs

-Ako se nešto prepravlja na njima ili se dugo ostave uključeni, jer sve što radi može i da se pokvari. Dešavaju se takve stvari i treba pratiti ako su neki kablovi dotrajali ne treba ih koristiti, treba baciti i one koji su prelomljeni, ali i paziti kako ih motate ili nosite u torbi, jer sve to dovodi do tehničkih problema kasnije, jer dolazi do neispravnosti i takve uređaje treba zameniti naravno- naglasio je naš sagovornik.

Adam je napomenuo i da građani adekvatno reaguju ako primete neki požar i pozovu vatrogasnu jedinicu na broj 193.

-I najveći požari koji su se desili u startu mogu da se ugase čašom vode. Prevencija je jedan od najboljih načina da se spreće gore stvari.

Vatrogasna jedinica u Novom Sadu je od početka 2022. godine imala 554 intervencije na teritoriji grada, od čega je 421 požar. Na otvorenom prostoru bilo je čak 303 požara na otvorenom prostoru kada je gorelo rastinje i trava.

-Od početka godine imali smo 13 spašenih osoba u požarima. Statistika kaže da je ove godine nešto veći broj intervencija nego prošle godine u ovo vreme- izjavio je Adam.

Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments