Foto: Dejan Krstić/Spasi me
Prošle godine, na Svetski dan zdravlja, 7. aprila grupa mladih studenata sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu pokrenula je Kampanju “SPASI ME” koja je za godinu dana postojanja usepla da obuči preko 4000 građana i građanki Novog Sada o važnosti ranog započinjanja kardiopulmonalne reanimacije i upotrebe AED uređaja

Kampanja ‘Spasi me’ nastoji da poveća kvantitet i kvalitet edukacija šire populacije. Časovi koji su održani proteklih godinu dana privukli su pažnju svih starosnih grupa, posebno mladima, čime je napravljen korak bliže podizanja svesti o važnosti ranog započinjanja kardiopulmonalne reanimacije i upotrebe AED uređaja. Jedan od glavnih ciljeva bio je oslobađanje straha građana i ohrabrivanje istih za pružanje neophodne i neodlože pomoći, stoji u saopštenju.

Foto: Spasi me/Dejan Krstić

Kako kažu u planu je da se kreira web stranica kojoj bi se pristupalo skeniranjem QR koda, čiji bi sadržaj bio: detaljan opisa četiri karike preživljavanja, protokol pristupanja unesrećenom kao i sprovođenje kardiopulmonalne reanimacije, zvučnu signalizaciju na osnovu koje će se vršiti kompresije grudnog koša i mapu Grada Novog Sada na kojoj bi bile prikazane lokacije na kojima se nalazi AED aparat.

Foto: Spasi me

Podsećamo atletičar i olimpijac Mihail Dudaš, amasador ovog projekta ranije za naš portal rekao je da ovaj projekat predstvalja veliku perspektivu i da se nada da će u narednim godinama sve više rasti.

– Ogromna mi je často što sam deo ovako jedne važne kampanje. Sama svest o AED aparatu mora da se podigne na viši nivo kako bi svako od nas bio u prilici da kada je potrebno u određenim kritičnim situacijama bude spreman da stavi plašt i da postane heroj i da spasi nečiji život – nagalsio je Dudaš.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments