Foto: elements.envato.com

Sveti Nikola je jedan od najviše slavljenih svetaca koji se obeležavaju u istočnim i zapadnim crkvama i koji se tradicionalno povezuje sa praznikom Božića. U mnogim zemljama deca dobijaju poklone 6. decembra

Sveti Nikola je u zapadnoj tradiciji velikodušan i ljubazan, a to je dovelo do legendi o čudima koja je činio za siromašne i nesrećne. Smatralo se da je dao miraz od zlata za tri devojke koje bi siromaštvo inače nateralo da se bave prostitucijom. U srednjem veku, odanost Nikoli proširila se na sve delove Evrope.

Postao je zaštitnik Rusije i Grčke, dobrotvornih bratstava i cehova, dece, mornara, neudatih devojaka, trgovaca i zalagača i gradova kao što su Fribur u Švajcarskoj i Moskva.

Foto: Catholic News Agency

Tradicija je da deca dan ranije, pre ovog praznika ostave pored prozora ili vrata čizme. Ujutru kada se deca probude, dočekaju ih slatkiši ili poklon ako su bila dobra, a ako nisu dolazi zli Krampus koji ostavlja poklon – zlatni prut.

Prema narodnom verovanju, činio je čudesa. Sveti Nikola je kao biskup živeo veoma skromno.

Foto: Pexels

Od ove tradicije potiče i pripovedanje deci kako se Deda Mraz spušta kroz dimnjak i poklone ostavlja u čarape ili čizme.

Takođe, danas je imendan svih Nikola, Nikša, Nikolina, Nina.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments