Foto: Freepik

Predivan ukus turske kafe vekovima okuplja ljude. Ali to je više od samo šoljice kafe- predstavlja tradiciju, društvenu interakciju i gostoprimstvo.

Turska kafa je 2013. godine stavljena na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Kuvanje turske kafe je jedan od najstarijih metoda pravljenja kafe koji se još uvek koristi.

Foto: stil.kurir.rs/Shutterstock

A da li znate da skuvate pravu tursku kafu?

U jednu džezvu stavite vodu, ali je nećete pustiti da proključa. U drugu džezvu sipajte dve kašike kafe. Kada krenu prvi “balončići”, prvu džezvu ćete skloniti s ringle i tom vodom preliti kafu i staviti na ringlu. Temperatura ne sme da bude jaka, već se polako kuva na šporetu da bi se dobila željena pena – turska kafa bez pene je jednostavno neprihvatljiva.

Pošto se šećer nikada ne dodaje nakon što se kafa skuva, morate da dodate šećer u džezvu – dve kocke šećera za veoma slatko, jednu za srednju slatkoću i nijednu ako volite da je gorka.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Clan biblioteke
11/12/2022 17:31

Turska kafa??? Srbi su je doneli u evropu pre postojanja turske drzave.