Foto: mediasfera.rs

Srpska pravoslavna crkva danas danas, 14. januara, obeležava prvi dan nove godine, ali se slavi i Mali Božić – dan posvećen obrezanju Isusa Hrista i Sveti Vasilije Veliki ili Vasiljevdan.

Mali Božić prati niz običaja, a najvažniji je svakako priprema vasilice – obredne pogače za sreću koju mesimo u čast Svetog Vasilija.

Vasilica se u različitim krajevima Srbije priprema na različite načine – negde od kukurznog, negde od belog brašna, a u određenim delovima zemlje mesi se i slatka vasilica sa medom. Ima mesta gde se pored ove pogače, mese i krofne u koje se stavlja novčić, baš kao i u božićnu česnicu.

Tu je još čitava gomila različitih drevnih običaja, a mi vam donosimo nekoliko najinteresantnijih.

Nekada su devojke ovaj dan koristile za gatanje kako bi saznale za koga će se udati, pa tako zanimljiva “metoda” stiže iz Bosne – u davna vremena devojke bi se pre svanuća pele na tavan i bacale odeću i obuću napolje. Ako cipela padne usmerena od kuće, znači da će se te godine udati i to u pravcu u kome je okrenuta cipela.

Praktikovalo se nekada ujutro na Mali Božić da domaćica uzme sneg, utrči u sobu, baci ga na decu i vikne: “Beži vruća, gonite studena!”. Verovalo se da se time štite deca od temperature ili groznice. Posle ovoga deca bi skidala sa sebe odela i prebacivala ih preko grana šljiva ili jabuka, kako bi se “očistila od vaši”.

Na ovaj dan u nekim krajevima dolazi i polaznik ili položajnik, a u selima pored Gruže domaćica mu jednom pređom veže teme i donju vilicu, a drugim čelo i zatiljak, da zveri ne bi napale stoku.

Ustaljena je i navika da se danas pažljivo gleda u nebo i posmatra vreme. Ako na 14. januar padne sneg ili bude oblačno, čeka nas rodna godina. Suvo vreme, veruje se, donosi i sušnu godinu pred nama.

Ipak, običaj koji se zadržao da današnjih dana jeste da se na na ovaj dan moli za izbavljenje od svih nevolja, za zdrav vazduh, plodove zemaljske, pobedu nad krivoverstvom… Takođe, prisutno je i verovanje da se danas ne treba svađati, jer će ljude u protivnom cele godine terati baksuz.

nsuzivo.rs/zena.blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments