Претрага
Претрага
Close this search box.

Do koje godine treba finansijski da podržavate svoje odraslo dete? Odgovori roditelja i mladih se razlikuju

Foto: astrousluge.com

U istraživanju je uečstvovalo 2.346 odraslih, od kojih je 773 roditelja sa decom iznad 18 godina

Najnovije istraživanje fonda “Bankrate” pokazalo je da generacija Z (između 18 i 26 godina) smatra da roditelji treba postepeno da ukinu finansijsku pomoć koju im pružaju piše CNN.

Naime, mladi smatraju da ne bi trebalo da počnu da plaćaju kiriju do svoje navršene 23. godine. Roditelji bejbi bumera i generacije X se s druge strane, ne slažu, ističući da njihova deca treba da se finansijski osamostale do svoje navršene dvadesetjedne godine.

Kada je reč o troškovima za telefon i kreditne kartice, generacija Z smatra da bi trebalo da im njihovi roditeljji pomažu do 21. godine.

S druge strane, njihovi roditelji govore da je granica – navršenih 19 godina.

Istraživanje Bankrate ne sugeriše koliko ispitanika živi sa svojim roditeljima. U julu 2022. godine jedan centar za istraživanje otkrilo je da polovina odraslih, između 18 i 29 godina, živi sa barem jednim roditeljem.

Blizu sedam od 10 ispitanih roditelja sa decom koja su napunila 18 godina ili više, reklo je da su napravili finansijske žrtve kako bi pomogli svojoj odrasloj deci, dok je 31 odsto okarakterisalo svoju žrtvu “značajnom”, a 37 odsto je reklo da je u “neku ruku bilo značajno”.

Foto: Shutterstock

Na kakva odricanja se misli?

Oko 51 odsto ispitanika reklo je da se radi o redukovanju njihovih štednji za hitne slučajeve, 49 odsto da je reč o smanjenju sposobnosti da otplate sopstveni dug ili štednju za penziju (43 odsto), dok je 55 odsto reklo da im je otežalo postizanje nekih drugih finansijskih prekretnica.

– Potrudite se da pomoć koju pružate bude u skladu sa vašim budžetom i jasnim parametrima – priča Ted Rosman, viši analitičar fonda.

U istraživanju je uečstvovalo 2.346 odraslih, od kojih je 773 roditelja sa decom iznad 18 godina.

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Anonimna
13.04.2023 19:44

Obavite istraživanje na području Srbije pa objavljujte statistike i članke umesto što objavljujete Američke vesti…

Povezane vesti