Foto: nsuzivo.rs / Pavle Pejić

Pre nekoliko dana u Novom Sadu započeta je izgradnja nove, druge po redu, fabrike japanske korporacije “Nidek”, vodećeg svetskog proizvođača elektromotora. Istraživali smo šta ovaj pogon donosi najvećem gradu u Vojvodini, ali i čitavoj Srbiji.

Japanski elektromotori i inverteri, iz Novog Sada u čitavu Evropu. Nakon “Nidek motorsa”, u Novi Sad stiže i divizija tog giganta – “Nidek elesis”.

-Teško je objasniti rečima šta ovo znači za Srbiju, za Novi Sad, za naše mlade kadrove, inženjere. Ovo je sam vrh tehnologije, sam vrh proizvodnje trenutno u automobilskoj industriji, i ovo je nova era, rekao bih, industrije u našoj zemlji – kaže za RTV Aleksandar Nestorov, direktor kompanije “Nidek elesis” za Evropu.

Foto: nsuzivo.rs / Pavle Pejić

Komponente koje će “Nidek elesis” proizvoditi u Novom Sadu ugrađuju se u sisteme za upravljanje hibridnim i električnim vozilima. Ako je sudeći po trenutnoj situaciji u svetu, to će u bliskoj budućnosti biti sve traženija roba.

Foto: nsuzivo.rs / Pavle Pejić

Kako navodi Nestorov, zbog globalne inicijative poboljšanja uslova životne sredine i smanjenja emisije štetnih gasova, kao i zbog zakonskih regulativa koje su mnoge evropske zemlje uvele, raste potražnja za hibridnim i električnim vozilima.

-Sastavni deo su inverteri, i zato je ‘Nidek’ odlučio da dođe i da se stacionira u Evropu. Naša sreća, sreća za Novi Sad i Srbiju je da je odabrao baš ovu lokaciju i odavde planira da napravi centar kompetencije za kompletnu Jugoistočnu Evropu. Ovo je prva lokacija na kojoj se gradi fabrika, da se utemelje svi standardi i principi proizvodnje, i sve buduće proizvodnje koje se budu otvarale u Evropi, mi ćemo odavde snabdevati neophodnim znanjem – zaključuje Nestorov.

Foto: Screenshot RTV

Sigurnost, stabilna poslovna klima, i perspektiva širenja, neki su od razloga zašto je “Nidek” odabrao baš Novi Sad.

-Pre svega lokacija, blizina autoputa, drugo, Univerzitetski centar, dostupnost visokoškolovanog kadra, koji je neophodan za ovakav vid proizvodnje.

“Nidek elesis” proizvodnju planira da započne u avgustu iduće godine, a Novi Sad svakako je na mapi japanskog giganta i za otvaranje razvojno-istraživačkog centra.

Foto: nsuzivo.rs / Ilustracija

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević na cermoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju nove fabrike istako je koliko je dolatak ovog giganta značajan za Grad Novi Sad.

-Pored poreza i novih radnih mesta, veliki su benefiti dolaska Nideka, kao i drugih velikih kompanija koje posluju ovde. Naime, ovo je deveta fabrika koju otvaramo u Novom Sadu posle 40 godina propadanja fabrika, a Japanci i Nemci su odabrali baš našu državu i grad za ne male investicije, što znači da mogu da se pouzdaju u lokalne i državne vlasti, a to svakako ne bi radili da ovde nije povoljna poslovna klima. Ovde će nekoliko stotina zaposlenih, a u krajnjoj fazi čak 1000 radnika, imati dobre plate i dobrog poslodavca – rekao je rekao je prvi čovek Novog Sada.

rtv.rs / nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
07/07/2022 11:25

Imam transver blama… 🙂